Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că, din păcate, ultima propunere de premier nu a întrunit un număr suficient de posibile voturi în Parlament şi că dat fiind eşecul încercprilor de a forma guverne minoritare, nu poate să accepte în continuare aceste abordări, precizând că va aştepta cu consultările oficiale până când, în urma negocierilor dintre partide, se cristalizează o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un Guvern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE -  ”Din păcate, ultima propunere nu a întrunit un număr suficient de posibile voturi în Parlament şi astfel Guvernul Ciucă nu s-a mai prezentat în Parlament. Între timp, partidele au reluat între ele discuţiile şi acest lucru este foarte bun. Este foarte clar că încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate şi în consecinţă nu pot să accept în continuare astfel de abordări. În concluzie, voi aştepta cu consultările formale, până când din discuţiile dintre partide se cristalizează o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un Guvern. Abia atunci când această majoritate va fi asumată, voi convoca consultări pentru formarea noului Guvern”, a declarat preşedintele.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Florin Cîţu şi delegaţia PNL au avut întrevedere miercuri cu Dacian Cioloş şi echipa USR pentru a discuta despre refacerea coaliţiei de guvernare. USR a transmis că nu ar accepta în continuare ca Florin Cîţu să fie în continuare premier şi Cioloş a transmis că PNL trebuie să spună foarte clar că doreşte din nou o astfel de coaliţie, înainte de a demara negocierile. De cealaltă parte, premierul interimar s-a arătat optimist şi a precizat că şansele refacerii coaliţiei sunt mari.

Liberalii întâlnesc joi şi cu social-democraţii. Marcel Ciolacu a precizat că PSD va avea o propunere de premier la consultările de la Palatul Cotroceni. Totodată, PNL nu va renunţa la funcţia de premier în discuţiile cu PSD.

De asemenea, mai multe discuţii au avut loc miercuri seară între liderii PNL şi preşedintele Klaus Iohannis, pe de o parte, şi PNL şi PSD pe de altă parte, au precizat surse politice pentru News.ro.

Este vorba de discuţii premergătoare întâlnirii oficiale a celor două partide, care urmează să aibă loc, joi, la Parlament. Social-democraţii au transmis că şi-ar dori câteva ministere de forţă, precum Internele şi Finanţele, în timp ce liberalii au primit de la preşedintele României mandat clar să nu renunţe la funcţia de premier.

Deja sunt vehiculate nume pentru ministerele pe care PSD le-ar dori în Guvern, printre acestea fiind Gabriela Firea şi viceguvernatorul BNR Leonardo Badea.

În schimb, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat că liberalii nu au avut nicio întâlnire miercuri seara cu şeful statului Klaus Iohannis, iar în cazul în care ar fi existat o astfel de întrevedere, PNL nu ar fi avut niciun motiv să o nege. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.