Preşedintele Klaus Iohannis i-a chemat miercuri la Palatul Cotroceni pe liderii coaliţiei de guvernare pentru discuţii destinate soluţionării grevei din educaţie, afirmă surse politice, potrivit cărora este posibil ca la final să fie semnat un acord politic privind revendicările salariale ale celor din educaţie, anunţat de marţi de către Iohannis. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, discuţia va avea loc la ora 12.00. Liderul UDMR Kelemen Hunor este la Cluj-Napoca, astfel că este posibil să nu participe la întâlnire. Oferta coaliţiei pentru sindicatele din educaţie cuprinde, potrivit unor surse politice, o majorare salarială de 25-30%, începând cu 2023, în raport cu salariul minim, iar restul majorării, până la 60%, eşalonat in următorii doi ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Oferta coaliţiei pentru sindicatele din educaţie: Majorare salarială de 25-30%, începând cu 2023, în raport cu salariul minim, iar restul majorării, până la 60%, eşalonat in următorii doi ani - surse

UPDATE: Administraţia Prezidenţială a transmis că preşedintele Klaus Iohannis i-a invitat miercuri, la ora 12.00, pe cei trei lideri ai coaliţiei de guvernare la consultări pe tema grevei din educaţie. Liderul UDMR Kelemen Hunor nu se află în Capitală, fiind la Cluj-Napoca, astfel că nu se ştie dacă va participa la discuţii. 

ŞTIREA INIŢIALĂ: Conform surselor citate, preşedintele Klaus Iohannis i-a chemat pe liderii coaliţiei de guvernare pentru consultări pe tema grevei din educaţie.

Pe agenda întâlnirii ar urma să se afle şi rotaţia la guvernare, având în vedere că premierul Nicolae Ciucă nu şi-a depus mandatul, conform protocolului coaliţiei, tocmai pentru a soluţiona criza din educaţie, au mai afirmat aceleali surse.

Liderii sindicali au avut marţi întâlniri şi la Palatul Victoria, şi la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Iohannis, declarându-se nemulţumiţi de rezultatul discuţiilor.

Anunţul sindicaliştilor la finalul  întâlnirilor a fost acela că greva angajaţilor din Educaţie continuă.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi, după discuţiile cu sindicatele din educaţie şi în urma amplului protest de la Palatul Cotroceni al angajaţilor din sistemul de învăţământ, că rezolvarea blocajului din educaţie şi finalizarea grevei sunt cruciale şi că sunt prioritare încheierea mediilor şi organizarea examenelor naţionale. Şeful statului  a anunţat că garantează încheierea unui acord politic privind revendicările salariale ale celor din educaţie.

Uihannis a îndemnat toate părţile angajate în dialogul instituţional să dea dovadă de responsabilitate şi flexibilitate în procesul de negociere şi să înţeleagă că soluţiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile şi solicitările profesorilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.