Înscrierea alianţei electorale Alianţa 2020 USR - PLUS pentru alegerile europarlamentare din 26 mai a fost respinsă de Biroul Electoral Central. Liderul PLUS Dacian Cioloş a afirmat că este o insultă la adresa electoratului şi un act nedemocratic total şi a avertizat că cele două partide vor face demersurile necesare şi vor protesta "până când acest act nedemocratic şi ilegal va fi îndreptat". Joi seară, Nicuşor Dan a anunţat că, împreună cu echipa juridică a alianţei, a găsit soluţia care să îi permită să contrasemneze în mod legal protocolul Alianţei USR PLUS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Nicuşor Dan: Am găsit soluţia care să îmi permită să contrasemnez în mod legal protocolul Alianţei USR PLUS

Pretextul BEC a fost acela că Dan Barna şi Dacian Cioloş nu ar figura ca preşedinţi ai USR, respectiv PLUS în Registrul partidelor politice, precizează PLUS.

Ambele partide afirmă că au solicitat înregistrarea preşedinţilor la Tribunalul Bucureşti, dar până acum nu au primit o decizie definitivă, iar pentru acest motiv, BEC a respins cererea de înregistrare a Alianţei.

"Este o decizie politică luată la presiunile regimului corupt instaurat de Liviu Dragnea în România. N-au contat documentele juridice pe care le-am depus. N-au contat deciziile legale ale celor două partide şi voinţa celor 14.000 de membri. Nu contează nici cele 200.000 de semnături pe care le-am strâns. Ne-au respins cererea pentru că lui Liviu Dragnea îi este teamă de Alianţa 2020 USR PLUS, de „Fără Penali“, de „Oameni Noi“, de tot ceea ce înseamnă această Alianţă şi de toate speranţele care sunt legate de ea. Decizia Biroului Electoral Central de astăzi înseamnă un singur lucru: vor, cu orice preţ şi prin orice mijloace, să ne împiedice să participăm la alegeri. Mai întâi, au încercat, luni în şir, să împiedice înregistrarea Mişcării România Împreună (RO+). De data asta, blochează Alianţa 2020 USR PLUS din motive absurde, total nedemocratice. Ni se încalcă dreptul de a fi votaţi, dar şi dreptul românilor de a vota. Este pentru prima oară, după 1990, când este respinsă o listă care în sondaje se bucură de susţinerea a aproximativ 20% dintre români", consideră reprezentanţii celor două formaţiuni.

Ei consideră că este un act profund nedemocratic prin care se încearcă eliminarea alianţei din procesul electoral.

"Ceea ce s-a întâmplat la BEC este o politizare nepermisă a unui organism care ar trebui să menţină echilibrul democratic", conchid reprezentanţii Alianţei, care anunţă că vor contesta decizia la ICCJ.

Liderul PLUS Dacian Cioloş a firmat că Biroul Electoral Central este manevrat politic de către PSD-ALDE.

"Este o insultă la adresa electoratului şi un act nedemocratic total. PSD şi ALDE, împreună cu sateliţii săi, distrug principiul elementar al democraţiei prin încălcarea dreptului de a candida şi a fi ales. Vom face toate demersurile necesare şi vom protesta până când acest act nedemocratic şi ilegal va fi îndreptat", spune Cioloş.

El susţine că de la primul anunţ privind intrarea în politică partidul său ţinta celor mai murdare atacuri.

"Când au văzut că nu ne lăsăm intimidaţi, au trecut la manevrarea politică a instituţiilor statului. Fac un apel la toţi membrii PLUS şi USR să se solidarizeze şi să luptăm împotriva acestui act nedemocratic", afirmă Dacian Cioloş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.