Preşedinta interimară a Senatului Alina Gorghiu a făcut apel la instituţiile abilitate să sprijine promovarea Ghidului privind prevenirea situaţiilor de violenţă asupra copiilor şi tinerilor din centrele rezidenţiale. „Respectarea drepturilor şi demnităţii copiilor şi tinerilor nu e moft. E o obligaţie”, a adăugat senatoarea PNL. Documentul oferă informaţii pentru copiii care sunt victime ale violenţei sau ale abuzurilor, astfel încât aceştia să îşi cunoască drepturile, dar şi paşii concreţi prin care pot cere ajutor, au arătat reprezentanţii PNL.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Mă bucur să particip astăzi la lansarea Ghidului privind prevenirea situaţiilor de violenţă asupra copiilor şi tinerilor din centrele rezidenţiale. Felicit grupul parlamentar al PNL din Senat, în special pe colega Lucica Muntean, şi Institutul Român pentru Drepturile Omului pentru eforturile aduse la redactarea acestui document. Felicit, de asemenea, fiecare grup parlamentar care a contribuit activ la munca din această Comisie de anchetă, pe care am avut onoarea să o conduc o bună bucată de timp. Violenţa şi abuzurile de orice fel reprezintă o realitate dură pentru mulţi copii şi tineri din România. Multe cazuri şi dintre cele mai grave se întâlnesc în centre rezidenţiale. Amploarea fenomenului rămâne necunoscută, multe traume nefiind raportate. De ce? Victima nu ştie că poate raporta orice fel de abuz împotriva sa, nu ştie cui să se adreseze, nu ştie că statul are pârghii pentru a-i asigura protecţia sau... ceea ce e şi mai trist, ascunde sub tăcere ce i se întâmplă. Motivele? Frică faţă de agresor, ruşinea socială... sau chiar propria învinovăţire că a făcut ceva greşit”, a afirmat Alina Gorghiu, luni, la evenimentul de lansare a Ghidului privind prevenirea situaţiilor de violenţă asupra copiilor şi tinerilor din centrele rezidenţiale.
 
Ea a amintit despre faptul că a cerut înfiinţarea Comisiei speciale de anchetă care să investigheze cazurile abuzurilor sexuale şi fizice asupra minorilor.
 
„Am solicitat, anul trecut, înfiinţarea la Senat a Comisiei speciale de anchetă privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidenţial aflate în subordinea Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC). Obiectivele urmărite: identificarea viciilor sistemice şi stabilirea măsurilor necesare şi imediate pentru a putea asigura acestor copii o viaţă fără abuz, fără violenţă. Mulţumesc tuturor celor care au răspuns invitaţiilor Comisiei de a ajuta în acest demers: şefi de  DGASPC-uri, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, ai MAI, de la Cancelaria prim-ministrului, de la CSM, Procurorul general, Avocatul Poporului, Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi, ONG-uri, Colegiul Psihologilor din România. Şi nu am cum să nu semnalez aici un proiect la care am muncit mult cu colegii din Comisia parlamentară de anchetă şi care a devenit Legea 51/2023, chiar la începutul aceste luni. Concret, în timpul audierilor unui copil martor sau chiar victimă a infracţiunilor va fi prezent şi un psiholog. Era nevoie de această lege! Pentru că frica de repercusiuni a victimei sau a martorului a contribuit la trecerea sub tăcere a multor cazuri de abuz în centrele de tip rezidenţial”, a completat Gorghiu.
 
Aceasta a mai spus că acea Comisie de anchetă a concluzionat, în raportul realizat, că în intervalul 2020-aprilie 2022 au fost 185 de dosare penale care privesc abuzuri asupra copiilor.
 
„Vizitele în teritoriu ale membrilor Comisiei au constituit un alt punct important pe agenda activităţii. Eu am mers în Argeş. Şi ce am văzut la Complexul de tip familial Valea Mare, din Ştefăneşti, mi-a confirmat că, atunci când există implicare şi afecţiune, orice copil poate avea o viaţă fericită. Din păcate, nu la fel se prezintă situaţia la nivelul întregii ţări!  Citez un singur pasaj din raportul Comisiei: «185 de dosare penale care privesc abuzurile asupra minorilor din sistemul de protecţie au fost înregistrate în perioada 2020 – 1 aprilie 2022». Nu e un număr oarecare, reprezintă dramele a 185 de copii. Şi care rămân vulnerabili pe viaţă! Dar acest număr reprezintă doar vârful icebergului. În realitate, numărul acestor abuzuri este mult mai mare. Lansăm azi un ghid care va ajuta mulţi copii să nu mai cadă victime violenţei şi abuzurilor. Şi să înţeleagă că dispun de un rol activ şi important în combaterea acestui fenomen. S-a muncit mult pentru elaborarea ghidului. Recomandările practice din ghid, direcţiile de educaţie şi protecţie cu ajutorul instrumentelor pozitive şi nonviolente de parentalitate şi de formare şi care se adresează, în mod special, victimelor violenţei, îi vor ajuta în mod real”, a mai declarat Alina Gorghiu.
 
Preşedinta interimară a Senatului a mai precizat că voinţa politică pentru a elimina abuzurilor asupra copiilor nu a fost niciodată mai accentuată ca acum.
 
„Eu cred, însă, că acest ghid trebuie să fie cunoscut tuturor. Şi fac apel la instituţiile abilitate să ajute la promovarea sa. Respectarea drepturilor şi demnităţii copiilor şi tinerilor nu e moft. E obligaţie. Iar voinţa politică pentru eliminarea abuzurilor de orice fel împotriva copiilor, pentru respectarea şi promovarea drepturilor lor nu a fost niciodată mai accentuată ca în acest moment. De aceea, am iniţiat şi demersul, la sugestia Salvaţi Copiii, de constituire a unei comisii comune a Parlamentului. Ea va avea ca obiect de activitate consolidarea procesului de legiferare privind drepturilor şi politicilor dedicate copiilor, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor de dezvoltare, protecţie şi educaţie. E nevoie, însă, de mai mult! De investiţii mai mari în măsuri de protecţie socială şi programe de educaţie, de creşterea gradului de conştientizarea, de consolidarea reţelelor instituţionale de sprijin şi îngrijirea de calitate care să faciliteze recuperarea şi rezilienţa copiilor care au suferit orice formă de violenţă”, a conchis Gorghiu.
 
”Ghidul privind prevenirea situaţiilor de violenţă asupra copiilor şi a tinerilor din centrele rezidenţiale” a fost lansat de Grupul Parlamentar PNL din Senatul României şi Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO). Documentul oferă informaţii pentru copiii care sunt victime ale violenţei sau ale abuzurilor, astfel încât aceştia să îşi cunoască drepturile, dar şi paşii concreţi prin care pot cere ajutor.

Ghidul a fost conceput în urma activităţii Comisiei din Senat care a anchetat abuzurile asupra copiilor instituţionalizaţi, după ce au fost identificate viciile sistemice care au contribuit la înfăptuirea abuzurilor sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor beneficiari ai serviciilor de tip rezidenţial aflate în subordinea DGASPC. Comisia a fost înfiinţată la iniţiativa preşedintelui interimar al Senatului Alina Gorghiu şi prezidată de senatorul liberal Lucica Dina Muntean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.