Mai mulţi deputaţi de la PNL, USR şi PMP s-au delimitat miercuri, în plenul Camerei, de declaraţia transmisă, în numele Parlamentului, de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu către Departamentul de Stat al SUA, spunând că acţiunea celor doi preşedinţi ai legislativului este un abuz şi cerând demisia lui Dragnea. ”Rog papagalii statului paralel să respecte suveranitatea poporului român”, a replicat deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa. Deputaţii USR au părăsit şedinţa de plen şi au mers în biroul preşedintelui acestui for, Liviu Dragnea, iar la finalul discuţiilor cu acesta liderul USR, Dan Barna, a spus că formaţiunea pe care o conduce analizează temeiurile juridice şi va decide dacă va depune sau nu o plângere penală împotriva lui Dragnea, pe care îl acuză de abuz. De asemenea, sedinţa de plen a Senatului a fost suspendată miercuri după ce grupurile PNL, USR şi PMP au părăsit sala în semn de protest faţă de declaraţia transmisă, în numele Parlamentului, de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu către Departamentul de Stat al SUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Şedinţa Senatului a fost suspendată după ce opoziţia a părăsit sala în semn de protest faţă de declaraţia Dragnea-Tăriceanu

Barna: USR analizează dacă va depune sau nu o plângere penală împotriva lui Liviu Dragnea

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat miercuri, la finalul unei discuţii cu preşedintele Camerei Deputaţilor, că formaţiunea pe care o conduce analizează temeiurile juridice şi va decide dacă va depune sau nu o plângere penală împotriva lui Liviu Dragnea, pe care îl acuză de abuz după ce a trimis, în numele Parlamentului, poziţia sa şi a lui Călin Popescu Tăriceanu vizavi de Departamentul de Stat al SUA.

”Colegii mei vor analiza temeiurile juridice şi vom vedea dacă vom folosi acest instrument sau nu”, a declarat Dan Barna întrebat dacă USR ia în calcul depunerea unei plângeri penale împotriva lui Liviu Dragnea.

Barna a spus că preşedintele Camerei Deputaţilor a avut o atitudine neutră-condescendentă în discuţiile cu deputaţii USR.

”Am stat câteva minute de vorbă. Discuţia a fost în acelaşi cadru pe care îl cunoaştem: domnia sa consideră că avea tot dreptul ca poziţia domniei sale putea fi asumată la nivelul Parlamentului. Ne-a spus să folosim instrumentele de contestaţie dacă nu suntem de acord recomandându-ne să ne îndreptăm spre instituţiile prietene (...) Citez exact: domnia sa consideră că şi-a exprimat opinia şi că forma în care şi-a exprimat opinia este perfect regulamentară, deşi poziţia noastră a fost una explicită – că asumând responsabilitatea parlamentului fără nicio consultare este un abuz regulamentar explicit”, a spus Dan Barna.

Liderul USR a explicat că PSD şi ALDE au o majoritate largă în Parlament, care i-ar fi permis lui Liviu Dragnea să adopte declaraţia transmisă Departamentului de Stat.

 

”Dacă domnul Dragnea vrea să asume, să angajeze România pe această cale printr-o declaraţie a Parlamentului, cu toate consecinţele internaţionale pe care un astfel de gest l-ar avea, ar fi avut la dispoziţie lucrurl acesta. Faptul că a abuzat de acel comunicat de presă angajând Parlamentul şi spunând ulterior că nu-l angajează, că numai pare că-l angajează, este în mod clar un exemplu în felul în care domnia sa înţelege să facă politică”, a arătat Dan Barna.

Deputaţii USR au părăsit şedinţa de plen a Camerei şi s-au dus în birou la Liviu Dragnea

Deputaţii USR au părăsit miercuri şedinţa de plen a Camerei anunţând că se vor duce în biroul preşedintelui acestui for, Liviu Dragnea, pentru a-i cere explicaţii cu privire la ”declaraţia de separare a relaţiilor faţă de partnerul strategic”.

„USR părăseşte şedinţa şi mergem noi la domnul Dragnea să ne explice declaraţia de separare a relaţiilor faţă de partnerul strategic”, a anunţat de la tribuna camerei Deputaţilor preşedintele USR, Dan Barna.

Deputaţii USR au intrat în anticamera biroului lui Liviu Dragnea de unde, după o scurtă aşteptare, au fost primiţi înăuntru chiar de către preşedintele Camerei Deputaţilor. 

PNL a solicitat prezenţa lui Liviu Dragnea la şedinţa plenului Camerei Deputaţilor

Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a solicitat miercuri prezenţa preşedintelui acestui for, Liviu Dragnea, la şedinţă pentru a explica de ce a asumat în numele Parlamentului României, fără a avea acordul, declaraţia transmisă Departamentului de stat al SUA.

"Tocmai aflarăm că dl Dragnea a reuşit să ajungă în Parlamentul României, aşa că vă solicităm, în baza articolului 34, litera b, prezenţa domnului Liviu Dragnea la conducerea acestei şedinţe, pentru a explica în planul Camerei Deputaţilor care sunt raţiunile pentru care periclitează imagine României, afectează lupta împotriva corupţiei, blochează un parteneriat care are deja o vechime de 20 de ani cu avantaje evidente pentru securitatea şi prosperitatea cetăţenilor români Aşadar să vină dl Dragnea aici, şi să spună care sunt motivele pentru care decredibilizează instituţia şi jigneşte pe toţi parlamentarii de bună credinţă", a spus Raluca Turcan.

Solicitarea sa a fost însă respinsă de deputaţi cu 53 de voturi ”pentru” şi 77 de voturi ”împotrivă”. 

Deputaţii opoziţiei s-au dezis în plenul Camerei de poziţia lui Dragnea şi Tăriceanu vizavi de comunicatul SUA

Mai mulţi deputaţi de la PNL, USR şi PMP s-au delimitat miercuri, în plenul Camerei, de declaraţia transmisă, în numele Parlamentului, de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu către Departamentul de Stat al SUA, spunând că acţiunea celor doi preşedinţi ai legislativului este un abuz şi cerând demisia lui Dragnea. ”Rog papagalii statului paralel să respecte suveranitatea poporului român”, a replicat deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa.

Prima care a luat cuvântul în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor de miercuri a fost Raluca Turcan, care a calificat declaraţia de marţi a preşedinţilor Parlamentului drept un abuz de putere şi a cerut demisia lui Liviu Dragnea.

„Consider neavenite, un abuz de putere declaraţiile lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu şi solicit demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Acesta nu ne reprezintă, nu îi reprezintă nici pe alegătorii care m-au votat aşa cum nu reprezintă foarte mulţi oameni cinstiţi din această ţară”, a spus Raluca Turcan.

Un alt deputat PNL, fostul ministru al Culturii Gigel Ştirbu, a solicitat tuturor liderilor partidelor din opoziţie să semneze o declaraţie de delimitare de „eroarea” preşedinţilor celor două Camerei Deputaţilor şi Senatului.

„Solicităm sancţionarea lui Dragnea, a încălcat Regulamentul”, a declarat şi deputatul PNL Gabriel Andronache.

Şi deputaţii PMP au luat poziţie în plenul Camerei faţă de declaraţia transmisă Departamentului de Stat al SUA şi asumată de Dragnea şi Tăriceanu în numele Parlamentului României.

„Vi se pare firească declaraţia semnată de Dragnea şi Tăriceanu în numele Parlamentului? Condamnatul penal Dragnea trebuie să plece din fruntea Camerei, asta e clar”, a dclarat deputatul PMP Robert Turcescu.

„Nu mă regăsesc în declaraţia semnată de Dragnea, a semnat-o ca preşedinte PSD, iar Tăriceanu ca preşedinte ALDE. Plenul nu a dezbătut această declaraţie”, a spus, la rândul său, deputatul PMP Petru Movilă.

La rândul lor, deputaţii USR au calificat şi ei demersul preşedinţilor Parlamentului drept un abuz.

”Am o problemă personală că domnul Dragnea şi domnul Tăriceanu au vorbit în numele meu fără să mi se ceară opinia, fără să ni se ceară opinia. Mandatul de reprezentare al preşedinţilor Camerelor este în limitele delegării date prin consultarea plenului. Deci este un abuz, fals în declaraţii”, a declarat deputatul USR Cătălin Drulă.

”Rog papagalii statului paralel să respecte suveranitatea poporului român”, a replicat deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa.

Un alt deputat PSD, Adrian Solomon, i-a numit pe colegii săi din opoziţie ”nevertebrate” şi a spus despre Statele Unite că sunt o nouă Înaltă Poartă, iar rachtele Patriot ”taxa haraciului.

"Şi eu trebuie să spun că am fost revoltat de comunicatul de presă scris de un funcţionar din Departamentul de stat al partenerului nostru strategic. Şi eu sunt bucuros că cei doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului au apărat instituţia fundamentală în ţara aceasta în fata chiar şi a partenerului nostru strategic (...) De unde neobrăzarea celor care au emis acel comunicat din paretea Departamentului de stat, nu pot să mi-o explic. Pentru că, dincolo de orice, parteneriatul înseamnă relaţii între doi parteneri egali, nimeni nu are dreptul să vină să ceară Parlamentului ceva în afară de poporul român. Dacă poporul român ar fi emis, printr-un referendum, un astfel de punct de vedere, cu siguranţă trebuia luat în consideraţie. În rest, nu putem să nu ne întrebăm dacă la 100 de ani de la Marea Unire am schimbat "Înalta poartă" între timp cu Moscova şi acum cu altă "înaltă poartă". Rachetele Patriot şi avioanele sunt taxa haraciului sau taxă de protecţie? Reveniţi-vă odată, stimaţi colegi!", a intervenit, la rândul său, şi deputatul PSD Adrian Solomon.

Luările de poziţie ale opoziţiei au fost sistate la solicitarea liderului de grup al UDMR, Marton Arpad.

Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, au dat marţi publicităţii un comunicat în care susţin că ”Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.