Deputaţii dezbat, marţi, începând cu ora 16.00, moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Virgil Popescu, intitulată: ”România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetenţa lui Virgil Popescu”. Votul pe moţiune va fi dat miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

”Virgil Popescu este un izvor nesecat de nepricepere. Este emblema acestui guvern eşuat, format din băieţi nu prea deştepţi. Iar acest lucru se vede în facturile fiecărui consumator din România. A început să se vadă dureros pe cardul angajaţilor din industria prelucrătoare. Şi se vede în datoria de la buget pe care Guvernul României o are de achitat companiilor furnizoare de energie electrică: 40 de miliarde de lei – chiar dacă în ultimele săptămâni s-au jucat cu această cifră mai ceva ca la ruletă”, spun iniţiatorii acestei moţiuni. 

Potrivit USR, ”opera de artă a guvernării PSD-PNL-UDMR, desăvârşită de Virgil Popescu cu o seninătate inconştientă şi cu complicitatea ANRE, este celebra schemă de compensare şi de plafonare”.

 ”În loc de predictibilitate, „SCHEMA” – căci acest guvern nu putea concepe decât o „schemă”, o „făcătură”, o „şmecherie” sau „o manevră” – a generat panică şi incertitudine. A îndatorat companii critice pentru economia românească, a vulnerabilizat zeci de mii de locuri de muncă şi a slăbit securitatea energetică a României într-un context internaţional extrem de dificil. Pentru că românii trebuie să ştie, aşa cum spunea la un moment dat „o echipă câştigătoare” de la PNL. Dragi români, de fiecare dată când plătiţi factura la energie electrică sau gaze naturale, multiplicaţi de cel puţin 3-4 ori preţul. De ce? Pentru că aţi consumat, fără să vreţi, energie electrică şi gaze naturale pe datorie. Aici ne-au adus băieţii nu prea deştepţi din Guvernul PSD-PNL-UDMR: pe factură să vedem una, dar, în realitate, preţul să fie triplu! Aşa funcţionează o SCHEMĂ!”, afirmă parlamentarii USR. 

 Opoziţia mai acuză faptul că ”diferenţa de preţ e consemnată în caietul de datorii al Guvernului, la fel ca la cârciuma din Las Fierbinţi, doar că, peste câteva luni, la iarnă, vom fi actorii principali în filmul „LAS RĂCIŢI”!”

 ”Sloganul „SCHEMEI” puse la cale de guvernarea Ciucă e foarte simplu de ţinut minte: „Români, dormiţi liniştiţi! Stinge Virgil Popescu lumina pentru voi!” La iarnă, nu trebuie să vă îngrijoraţi că avem un război la graniţă care ne afectează inclusiv energetic, nu trebuie să faceţi economie la energie şi nu trebuie să vă cronometraţi duşurile cu apă caldă. A rezolvat Virgil Popescu treaba asta, încă din vară: companii din industria prelucrătoare şi-au restrâns sau chiar şi-au închis, deja, activitatea! Iată cum am devenit eficienţi energetic: nu mai avem nevoie de energie, pentru că s-a îngrijit Virgil Popescu să pună economia pe butuci şi nu mai are cine să o consume”, spune USR în moţiune. 

USR mai afirmă că în trei ani, palmaresul ministrului Popescu este de neegalat: 0 (ZERO) MW noi de energie electrică puşi în producţie, 6.000 MW retraşi din producţie! Investiţiile sunt pe hârtie şi în poze electorale, dar, în realitate, ele lipsesc cu desăvârşire. Centrala de la Iernut zace neterminată încă din 2019. Peste câţiva ani o veţi vinde şi pe aceasta la fier vechi? Noi proiecte regenerabile ZERO. Şi lista poate continua. În trei ani, domnule ministru, aţi propulsat România de la o piaţă cu preţuri mici la energie, cum ne spuneaţi chiar dumneavoastră în 2020, direct în fruntea clasamentului cu cele mai mari preţuri din Uniunea Europeană! Sunteţi campionul falimentului – şi al celui economic, şi al celui moral!

”Aruncaţi aceleaşi minciuni cu aşa-zisa speculă, când de fapt tot acest guvern a creat specula prin măsurile menite să bage bani în buzunarele firmelor de partid. Cum le explicaţi românilor că, deşi ţara noastră este printre cele mai puţin dependente energetic de Rusia din UE, tot ei simt cel mai usturător preţurile la energie? În timpul acesta, pentru Guvernul falimentului PSD-PNL sunt mai importante sinecurile de partid decât specialiştii pe care îi ignoraţi cu o aroganţă iresponsabilă. Românii s-au săturat de teatrul vostru jenant în care îl criticaţi pe ministrul sărăciei energetice, dar votaţi rămânerea lui în funcţie. Dacă astăzi veţi alege din nou să faceţi scut în jurul lui Virgil Popescu...Domnilor de la PSD, să le explicaţi micilor producători din judeţele Teleorman, Ialomiţa, Călăraşi sau Buzău de ce bruma lor de venituri din agricultură şi mici afaceri este înghiţită de inflaţie şi de preţurile la energie. Pe de altă parte, să le explicaţi şi angajaţilor de la C.E. Oltenia cum, din cauza condiţiilor inumane de muncă, în anul 2022 moare câte un angajat la fiecare cinci zile.  Domnilor de la UDMR, când o să vă duceţi în campanie pentru voturi, să le explicaţi celor 2.155 de angajaţi de la Romaqua, celor 1.068 de angajaţi de la Azomureş sau celor 441 de angajaţi de la Fabrica de Lapte din Baraolt de ce a fost mai important să-l ţineţi la căldurică pe Virgil Popescu decât să vă pese de situaţia celor mai importante companii din judeţele Harghita, Mureş şi Covasna! Domnule Popescu, orice zi în plus în care sunteţi ministru înseamnă încă o oră de frig pe care românii o vor îndura la iarnă! Altfel, trăiască guvernul falimentului!”, mai spun cei de la USR. 

Deputaţii partidului Forţa Dreptei au anunţat că iniţiază, alături de USR, moţiunea simplă împotriva Ministrului Energiei Virgil Popescu, fiind de părere că acesta trebuie schimbat urgent din funcţie.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.