Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, în cadrul ceremoniei de semnare a primelor contracte pe managementul deşeurilor, prin PNRR, că discutăm de 565 de centre de colectare care au alocată suma de 590 de milioane de euro, iar prin această activitate se pune la dispoziţia cetăţenilor o soluţie gratuită de colectare a deşeurilor din gospodării, care nu sunt ridicate de operatorul de salubritate, şi aici discutăm de mobilier vechi, cauciucuri, deşeuri de echipamente electrice şi electrocasnice, baterii uzate, deşeuri rezultate din demolări şi sau construcţii. ”Ajutăm, astfel, primăriile să-şi extindă infrastructura de colectare separată şi să-şi îmbunătăţească ratele de reciclare”, a afirmat, la rândul său, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Potrigit Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor,  la ceremonia de semnare a contractelor de finanţare aferente Componentei 3 – Managementul deşeurilor, Investiţia I1, pentru realizarea unor Centre de colectare prin aport voluntar s-au semnat 24 de contracte de finanţare cu unităţile administrativ-teritoriale care s-au înscris în această rundă de finanţare, având o valoare totală de 114.228.456.00 lei, fără TVA.

Alocarea financiară totală aferentă acestei subinvestiţii este de 587.860.000 euro, echivalentul a 2.891.977.270 lei, din care, în acest moment, mai sunt disponibili 1.789.045.703.61 lei.

Centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem ”door-to-door”, respectiv deşeuri reciclabile şi biodeşeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum şi fluxuri speciale de deşeuri – deşeuri voluminoase, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri din construcţii şi demolări, precum şi alte tipuri de deşeuri, în conformitate cu proiectul-tip pus la dispoziţie de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

”Ajutăm, astfel, primăriile să-şi extindă infrastructura de colectare separată şi să-şi îmbunătăţească ratele de reciclare. Autorităţile din zona urbană trebuie să facă pasul spre sisteme bine dezvoltate, sisteme inteligente, care să gestioneze informaţiile la nivel de gospodărie, la nivel de familie. Acestea sunt primele contracte semnate şi sper să avem cât mai multe contracte până la încheierea apelului de finanţare pentru înfiinţarea acestor centre destinate colectării separate a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door. Cetăţenii vor putea preda în aceste centre deşeuri voluminoase, inclusiv anvelope sau mobilier uzat, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, adică exact acele tipuri de deşeuri pe care cetăţenii nu aveau unde să le ducă până acum”, a precizat ministrul Barna Tánczos.

Aceste centre de colectare vor deservi comunităţi de până la 50.000 de locuitori. Apelul de finanţare este deschis până la 22 noeimbrie, ora 12:00, şi se desfăşoară cu aplicarea principiului ”primul venit, primul servit”.

Ca urmare a implementării acestei subinvestiţii, până la 30 septembrie 2024 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 250 de centre de colectare prin aport voluntar, iar până la 30 iunie 2026 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 565 de centre de colectare prin aport voluntar.

Beneficiarii acestei măsuri sunt: Unităţile Administrativ – Teritoriale, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară (ADI – uri), alte asocieri de UAT-uri.

”Prin realizarea investiţiilor în centrele pentru aport voluntar, dar şi a celorlalte componente din PNRR destinate managementului eficient al deşeurilor – insulele ecologice digitalizate, centrele integrate pentru marile oraşe şi instalaţiile de reciclare – precum şi implementarea Sistemului de Garanţie-Returnare pentru ambalaje, România va realiza cu succes tranziţia de la o societate a consumului, la o societate a reciclării. Guvernul acordă importanţa cuvenită managementului eficient al deşeurilor şi aplicării principiilor economiei circulare. Ne-am asumat, prin PNRR, investiţii de peste 1,2 miliarde de euro, pentru atingerea unui obiectiv ambiţios: maxim 10% din deşeurile municipale generate la nivel naţional să mai ajungă la depozitare, până în 2030. Trecerea de la o industrie bazată în principal pe producţia de materii prime şi materiale de consum la o industrie bazată pe principiile economiei circulare, presupune un efort comun, continuu şi susţinere financiară pentru asigurarea acestei tranziţii, iar Guvernul României este partener al acestui obiectiv ambiţios”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Componenta C3 din PNRR - Managementul deşeurilor – are un buget de 1,239 miliarde de euro.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Continuăm la sediul Guvernului activităţile prin care implementăm proiectele prin care ne asigurăm că putem să folosim la maxim şi eficient fondurile europene. Vorbim de 90 de miliarde de euro, din care 30 de miliarde prin PNRR”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a arătat că demersul de astăzi se încadrează în ceea ce înseamnă activităţile desfăşurate pentru folosirea banilor din PNRR, ”fonduri care au fost deja asigurate prin acel capitol de prefinanţare şi iată ne aflăm la câteva zile de sosirea în ţară a primei tranşe de bani care se cuvin, pe baza primei cerei de finanţare pe care Guvernul a înaintat-o la Bruxelles”.

”Facem demersurile necesare pentru ca, aşa cum ne-am angajat, până la sfârşitul lunii să putem să înaintăm şi cea de-a doua tranşă, astfel încât să beneficiem de bani cât mai coerenţi şi să putem să derulăm toate programele, aşa cum ne-am asumat, prin autorităţile de management, prin coordonatorii de reforme”, a afirmat şeful Executivului.

El a precizat că astăzi au fost semnate primele contracte de finanţare pentru protecţia mediului. ”Discutăm de 565 de centre de colectare care au alocată suma de 590 de milioane de euro”, a spus premierul, precizând că primarii au înţeles cât de important este acest demers şi cât de mult bine face comunităţilor pe care le conduc.

”Această infrastructură de colectare voluntară este practic una complementară la celelalte măsuri şi proiecte derulate prin Ministerul Mediului. Discutăm de o valoare de 1,2 miliarde de euro, pentru colectarea de deşeuri şi de asemenea un plan foarte ambiţios pentru noi, prin care ne propunem ca, până în anul 2030 să nu mai ducem la centrele de colectare mai mult de 10 la sută din deşeurile urbane”, a mai declarat premierul.

Şeful Executivului a precizat că este convins de faptul că, prin intermediul autorităţilor şi prin acţiunea voluntară a fiecăruia dintre noi putem să îndeplinim acest obiectiv.

”Practic, prin această activitate reuşim să punem la dispoziţia cetăţenilor o soluţie gratuită de colectare a deşeurilor din gospodării, care nu sunt ridicate de operatorul de salubritate, şi aici discutăm de mobilier vechi, cauciucuri, deşeuri de echipamente electrice şi electrocasnice, baterii uzate, deşeuri rezultate din demolări şi sau construcţii”, a arătat Ciucă.

”Cred că este important ca în viitor să continuăm şi să ducem la bun sfârşit acest proiect iar pe măsură ce proiectul se apropie de final, să putem să identificăm soluţii pentru a acoperi cât mai mult din teritoriul ţării şi să avem această soluţie extinsă la nivelul autorităţilor publice”, a menţionat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.