Liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, susţine că „UDMR a procedat corect atunci când a cerut Guvernului să corecteze versiunea adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă a Codului Administrativ”, el amintind că UDMR a cerut coaliţiei de guvernare revenirea la forma adoptată de Parlament a Codului administrativ. Poziţia UDMR este foarte clară, trebuie abrogată posibilitatea legiferării prin Ordonanţe de Urgenţă. ”Guvernul a rescris proiectul de lege elaborat prin dezbatere largă şi transparentă de Parlament”, a spus Cseke Attila, citat într-un comunicat remis News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UDMR a semnalat o formulare greşită din textul Ordonanţei, care ar fi condus la înlăturarea indicatoarelor multilingve – a arătat Cseke Attila. „De 18 ani se află în vigoare o lege conform căreia, în localităţile unde ponderea unei minorităţi naţionale depăşeşte 20 la sută, se va amplasa la intrarea în localitate indicatorul cu numele localităţii şi în limba minorităţii sau a minorităţilor respective. În Transilvania obiceiul este de a inscripţiona denumirea localităţilor în trei sau chiar mai multe limbi. În Zalău sau Baia Mare, de exemplu, indicatorul este în limba română, maghiară şi germană, în Timişoara numele municipiului este scris şi în limba sârbă, iar în Cluj, pe lângă cele trei limbi mai apare şi inscripţia în latină”, a spus liderul senatorilor UDMR, potrivit sursei citate.

Versiunea Guvernului, însă, prevedea indicatoare bilingve. Prevederea ar fi condus la înlăturarea indicatorului multilingv din Cluj, de exemplu, a spus Cseke Attila, adăugând că, în judeţul Satu Mare există patru localităţi, Cămin, Foieni, Petreşti şi Urziceni, unde ponderea minorităţii maghiare, dar şi a celei germane este peste pragul de 20 la sută.„Aplicarea articolului OUG care prevede indicatoare bilingve ar fi avut ca rezultat înlăturarea inscripţiei în limba germană sau maghiară, însemnând pierderea unui drept câştigat al minorităţilor. UDMR a semnalat Guvernului această problemă, iar prevederea a fost corectată conform declaraţiilor făcute de purtătorul de cuvânt al guvernului”.

O altă reglementare iniţiată de UDMR şi corectată în Ordonanţă prevede ca, acolo, unde ponderea unei minorităţi naţionale nu depăşeşte pragul de 20 la sută, Consiliul Local poate decide în favoarea aplicării drepturilor lingvistice, a mai precizat Cseke Attila.

Cseke Attila a precizat, totodată, că potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al Guvernului, executivul intenţionează, în continuare, să elimine drepturi câştigate ale minorităţilor. În 2006, la iniţiativa UDMR, Parlamentul a adoptat o lege aflată şi azi în vigoare, care prevede ca în acele localităţi unde ponderea minorităţilor scade sub 20 de procente, drepturile câştigate nu vor fi retrase. Însă OUG elimină, în forma adoptată, aplicarea acestei reglementări. Astfel, o comunitate poate beneficia de drepturi lingvistice până la următorul recensământ din care reiese că au scăzut, numeric sub pragul prevăzut de lege. ”O ţară model în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor nu ar adopta o astfel de prevedere”, a subliniat senatorul UDMR. 

Membrul Comisiei speciale a Parlamentului pentru elaborarea Codului Administrativ a subliniat că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Legiuitorii Uniunii vor analiza textul publicat. Actul normativ va ajunge pe agenda Parlamentului pentru aprobare, urmând ca UDMR să depună, din nou, amendamentele formulate iniţial la acest proiect de lege.

Codul administrativ, adoptat săptămâna trecută prin ordonanţă de urgenţă, a fost modificat în şedinţa de Guvern de miercuri, una dintre prevederi vizând folosirea limbii minorităţilor naţionale în administraţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.