Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat luni că Uniunea nu susţine adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Codurilor penale, spunând că legile se dezbat şi se fac în Parlament. Kelemen a precizat că atacarea modificărilor aduse la Codurile penale la Curtea Constituţională reprezintă o pârghie instituţională şi este bine să avem şi punctul de vedere al Curţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu am susţinut nici atunci când Guvernul Cioloş a dat OUG pe Codul de procedură penală şi pe Codul penal, nu am susţinut nici în 2017 când au dat OUG 13 şi nu susţinem nici acuma. Dezbatere parlamentară şi vot în Parlament, dar nu OUG. Colegul meu a zis foarte exact (Cseke Attila – n.r.), fiindcă eu cred că astfel de chestiuni nu trebuie date prin OUG, trebuie discutate în Parlament până când se pot vota”, a precizat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă nu este de acord cu o Ordonanţă de urgenţă în situaţia în care modificările sunt contestate la CCR de către opoziţie, acesta a spus că este bine să avem şi punctul de vedere al Curţii şi este bine ca un proiect de lege să fie retrimis în Parlament dacă preşedintele crede acest lucru.

“Aşa este în meseria noastră. Sunt pârghii instituţionale. Sunt posibilităţi instituţionale de a trimite la CCR şi e bine să avem şi proba constituţionalităţii. E bine să fie şi retrimis un proiect de lege dacă preşedintele crede că trebuie rediscutat. Aceste calcule trebuie făcute de fiecare dată, de aceea există o majoritate parlamentară, să fie conştientă că există aceste pârghii folosite de opoziţie sau de alţii, dar asta nu te împiedică să dezbaţi şi să iei o decizie în Parlament. Legile se fac în Parlament”, a mai adăugat el.

Iniţial, senatorul UDMR Cseke Attila a declarat, luni, că formaţiunea sa nu susţine modificarea Codurilor penale prin Ordonanţă de urgenţă, afirmând că UDMR nu are până acum semnale că ar fi adoptată vreo Ordonanţă de urgenţă în acest sens. De asemenea, el a spus că nu a fost un moment "fericit" când Guvernul Cioloş a modificat Codurile penale prin Ordonanţă de urgenţă.

În spaţiul public au apărut informaţii privind intenţia Guvernului de a emite o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codrului penal şi a Codului de procedură penală, după modelul Ordonanţei 13, în urma declaraţiilor făcute vineri de către liderul PSD, Liviu Dragnea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.