UDMR propune partidelor parlamentare încheierea unui pact politic prin care părţile semnatare să se angajeze că nu vor mai modifica legislaţia penală prin intermediul ordonanţelor de urgenţă, ci numai prin proiect de lege dezbătut şi votat în Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Korodi Attila, liderul deputaţilor UDMR, a anunţat că Uniunea propune partidelor  încheierea unui pact prin care modificările legislaţiei penale, necesare ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale, să se facă doar de către Parlament.

„Situaţia actuală este foarte îngrijorătoare, arată deciziile Curţii Constituţionale conform cărora numeroase articole ale Codului Penal şi Codului de Procedură Penală sunt neconstituţionale. Codurile trebuie modificate, dar nu oricum. Poziţia UDMR este că legiferarea prin ordonanţe de urgenţă este inacceptabilă, mai ales în cazul Codului Penal şi al Codului de Procedură Penală. Statul de drept se bazează pe principiul separării puterilor în stat. Legiferarea este sarcina şi responsabilitatea Parlamentului. Modalitatea de adoptare legislativă prin OUG este, în opinia noastră, inacceptabilă. Prin urmare, UDMR propune semnarea unui acord politic între partidele politice, un pact prin care fiecare formaţiune să-şi asume responsabilitatea ca, în cazul accederii la guvernare, nu va modifica prin OUG Codul Penal şi Codul de Procedură Penală”, a declarat Korodi Attila.

El a arătat ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern privind codurile penale pune în acord legislaţia doar cu cinci dintre cele 40 de decizii luate de către CCR în acest domeniu, motiv pentru care este nevoie de un proiect de lege mai cuprinzător.

„UDMR va propune partidelor politice şi preşedintelui statului, în cadrul consultărilor care vor avea loc săptămâna viitoare, ca, în urma unei dezbateri, Parlamentul să modifice Codul Penal prin procedură de urgenţă, astfel încât toate deciziile CCR să fie incluse în textul de lege. UDMR a depus azi amendamentele formulate în privinţa modificării Codului Penal. Una din propunerile Uniunii vizează eliminarea sumei limită de 200.000 lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu, deoarece această prevedere nu a fost făcută la propunerea Curţii Constituţionale”, a conchis deputatul Korodi Attila.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.