Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că i-a spus şefului statului faptul că PSD şi ALDE au în continuare majoritatea parlamentară şi, prin urmare, e dreptul lor să formeze viitorul guvern, adăugând că maghiarii nu exclud să susţină viitorul cabinet la votul de învestitură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am spus că la votul de săptămâna trecută pe moţiunea de cenzură am văzut cu toţii că există majoritate. Este adevărat că o majoritate mai subţire decât acum o jumătate de an, dar există o majoritate şi principiul majorităţii trebuie să funcţioneze în continuare. Majoritatea trebuie să aibă posibilitatea şi are dreptul de a propune un Guvern şi de a asigura un sprijin parlamentar şi de a guverna. Din acest punct de vedere, noi nu avem nicio propunere de premier, nu facem parte din majoritate şi nu se pune problema să intrăm în coaliţie să facem parte din Executiv (...) Avem o înţelegere cu PSD – ALDE de colaborare parlamentară (...) Nu excludem să susţinem Guvernul la învestitutră şi să avem o colaborare parlamentară în continuare”, a declarat Kelemen Hunor.

LIderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, au plecat de la consultări fără să facă declaraţii presei.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban a afirmat, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că liberalii i-au transmis şefului statului că PNL îşi poate asuma guvernarea oricând, însă doar dacă ar avea o majoritate în spate, ceea ce nu au reuşit să obţină, astfel încât scopul lor acum este să blocheze formarea unui Guvern PSD, în Parlament.

"Delegaţia PNL i-a prezentat preşedintelui României, Klaus Iohannis, poziţia politică a partidului, care a fost adoptată astăzi. (...) Poziţia noastră a fost aceea că PNL este oricând pregătit să-şi asume răspunderea guvernamentală, dar doar în baza unei majorităţi parlamentare solide, coerente, care să permită punerea în practică a unui program de guvernare liberal", a spus Orban, la finalul consultărilor.

Preşedintele interimar al USR, Elek Levente, a declarat, la ieşirea de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că i-a transmis şefului statului că partidul pe care îl reprezintă nu va susţine un guvern PSD, cu atât mai puţin un premier ca Mihai Tudose, despre care a spus că a plagiat în teza de doctorat.

”Am transmis preşedintelui mesajul că nu vom susţine guvern PSD, cu atât mai puţin un premier ca Mihai Tudose, care a fost dovedit că a plagiat. Suntem dispuşi să susţinem un guvern non-PSD cu anumite condiţii: continuarea luptei anticorupţie, nominalizarea ministrului Justiţiei din USR sau din afara USR, dar care să garanteze că nu se atinge nimeni de Justiţie şi modificarea legislaţiei electorale, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin”, a declarat Elek Levente.

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a anunţat, la Palatul Cotroceni, că formaţiunea îl propune premier pe europarlamentarul Siegfried Mureşan, pentru că este un politician tânăr, dar experimentat, care face parte din "generaţia" lui Emmanuel Macron şi Justin Trudeau.

"Îl comparăm cu propunerea pe care a făcut-o Alianţa PSD-ALDE. (...) Este parte a grupului PPE, fiind membru PMP, este purtător de cuvânt al PPE, este vicepreşedinte al Comisiei de buget, este membru la Comisia parlamentară de cooperare UE-Republica Moldova. (...) Eu cred că propunerea noastră reprezintă generaţia Macron, dar şi generaţia Trudeau, din Canada", a spus Băsescu, după consultări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.