Preşedinţii UDMR şi Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania solicită, vineri, prin intermediul unei petiţii, un punct de vedere din partea ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, privind incidentele din 15 martie, când la marşul de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni o persoană a primit avertisment şi alte trei au fost amendate cu câte 500 de lei de către Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, pe motiv că organizatorii ar fi cerut acest lucru pentru că respectivii bărbaţi aveau asupra lor steagurile neoficiale ale Transilvaniei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit petiţiei semnate de Soós Sándor, preşedintele PPMT Cluj-Napoca şi Csoma Botond, preşedinte UDMR Cluj, aceştia solicită punctul de vedere al ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, cu privire la incidentele din 15 martie. Atunci, trei persoane au primit amenzi contravenţionale şi o a patra - preşedintelui PPMT - a primit avertisment.

Jandarmii au motivat sancţiunile explicând că organizatorul manifestaţiei, UDMR, a solicitat ca persoanele care poartă steagurile neoficiale ale Transilvaniei să fie scoase din mulţime.

"Preşedintele PPMT Cluj, Soós Sándor, preşedintele PPMT filiala Cluj-Napoca, Fancsali Ernő, şi alţi colegi ai lor au participat la un eveniment într-un mod paşnic, purtând steagul Transilvaniei, un steag ale cărui simboluri se regăsesc şi în stema României. Jandarmii invocând solicitarea organizatorilor pentru înlăturarea persoanelor şi a steagurilor, solicitare care a fost negată de către organizatori, au oprit, au legitimat şi au dat amenzi şi avertizări în baza Legii 60 din 1991 art. 26, lit. f, creând astfel conflict între organizatori şi participanţi”, se arată în textul petiţiei.

Semnatarii petiţiei acuză faptul că acţiunea Jandarmeriei reprezintă o încălcare a unor drepturi constituţionale şi solicită clarificări cu privire la două probleme: "Comportamentul şi măsurile luate de către jandarmi au fost oportune şi legale?” şi "Purtarea steagului Transilvaniei de către persoane care se simt reprezentaţi de către simbolurie acestuia este sau nu este legală?”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.