Preşedintele Comisiei de control SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat joi, la finalul audierilor din Comisie, că Iulian Fota, în calitate de director al Colegiului Naţional de Informaţii, ar trebui să aibă „cel puţin o abţinere” în exprimarea unor puncte de vedere de tip politic în spaţiul public, în condiţiile în care „nu face decât să genereze suspiciuni privind activitatea SRI”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Directorul SRI a spus ferm în faţa Comisiei că SRI nu are legătură cu aceste manifestări şi că nu a fost implicat şi nu va fi implicat SRI în activităţi care nu ţin de atribuţiile legale. Al doilea lucru pe care l-a spus este că Serviciul a fost preocupat de prezenţa elementelor extremiste de stânga, de dreapta şi a analizat în ce măsură lucrurile din piaţă pot duce la chestiuni care ţin de siguranţa naţională”, a precizat preşedintele Comisiei de control SRI.

Adrian Ţuţuianu a mai spus că percepţii de acest tip sunt generate şi de afirmaţiile unor persoane publice, precum Iulian Fota.

„Pot însă să fac o remarcă şi asta este personală şi opinia a fost împărtăşită şi de directorul SRI, că percepţii de tipul ăsta sunt create şi de declaraţiile unor oameni care au legătură cu Serviciul. Şi fac referire la ceea ce a apărut în presă zilele acestea - domnul Iulian Fota, fost consilier prezidenţial, ar fi apreciat într-o emisiune, pe un post naţional de televiziune, că războiul se duce între PSD şi noi. De aici puteţi găsi comentarii ale foarte multor oameni din care rezultă că SRI ar fi implicat”, a subliniat senatorul PSD.

El a ţinut să precizeze că Iulian Fota ar trebui să aibă „cel puţin o abţinere” în exprimarea unor puncte de vedere de tip politic.

„Eu am apreciat astăzi, în cadrul şedinţei, că domnu Iulian Fota, în calitate de director al Colegiului Naţional de Informaţii, ar trebui să aibă cel puţin o abţinere în exprimarea unor puncte de vedere de tip politic în spaţiul public pentru că asta nu face decât să genereze suspiciuni privind activitatea SRI”, a completat Adrian Ţuţuianu.

Social-democratul a subliniat faptul că exprimările lui Iulian Fota „sunt de natură să genereze abordări de tipul acesta în societatea românească”.

„Am întrebat care este statutul domnului Iulian Fota în cadrul SRI. Ni s-a răspuns că este director al Colegiului Naţional de Informaţii şi este personal contractual. A fost de acord şi domnul Hellvig că exprimările domniei sale sunt de natură să genereze abordări de tipul acesta în societatea românească”, a adăugat  Adrian Ţuţuianu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.