Raluca Turcan le-a transmis miniştrilor de Finanţe şi Muncii, Adrian Câciu şi Marius Budăi, că trebuie să citească atent decizia CCR de joi prin care a fost declarată neconstituţională instituirea contribuţiei de asigurări de sănătate prin ordonanţă de urgenţă şi a adăugat că, din informaţiile apărute în spaţiul publice, aceştia ar avea în intenţie de a face o reformă privind pensiile speciale tot prin OUG. „Elaboraţi reforma pensiilor speciale sub formă de proiect de lege şi transmiteţi-o Parlamentului imediat, chiar dacă e foarte târziu, Parlamentul intră în vacanţă parlamentară o lună, iar aducerea pensiilor la principiul contributivităţii este obiectiv PNRR, care trebuie finalizat anul acesta”, le-a cerut deputatul PNL celor doi miniştri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Aviz, domnului Câciu! Atenţie, domnule Budăi! Decizia CCR de astăzi, prin care a fost declarată neconstituţională instituirea contribuţiei de asigurări de sănătate prin ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ, trebuie să fie citită cu maximă atenţie de persoanele responsabile care sunt angrenate în realizarea reformelor în domeniul pensiilor speciale şi al pensiilor de asigurări sociale şi de miniştrii MMSS şi MF. Curtea Constituţională întregeşte jurisprudenţa în materia dreptului de pensie şi reiterează «nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuţii, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art. 47 alin. (2) din Constituţie», o soluţie pe care eu am văzut-o în mass-media cu privire la intenţiile actualilor miniştri de a «rezolva» pensiile speciale”, a scris Raluca Turcan, joi pe Facebook.

Ea le-a cerut miniştrilor Adrian Câciu şi Marius Budăi să elaboreze un proiect de lege privind reforma pensiilor speciale, nu o ordonanţă de urgenţă, şi să îl trimită de îndată Legislativului, deoarece aducerea pensiilor la principiul contributivităţii este un obiectiv din PNRR care trebuie finalizat în acest an.

„Aşadar, dacă cineva v-a spus că puteţi face reforme prin ordonanţe de urgenţă, v-a păcălit. Elaboraţi reforma pensiilor speciale sub formă de proiect de lege şi transmiteţi-o Parlamentului imediat, chiar dacă e foarte târziu, Parlamentul intră în vacanţă parlamentară o lună, iar aducerea pensiilor la principiul contributivităţii este obiectiv PNRR, care trebuie finalizat anul acesta. Nu o luaţi pe scurtătură şi nu încercaţi soluţii neconstituţionale, pentru că nu merge!”, a completat Turcan.

Curtea Constituţională a decis joi că sunt neconstituţionale mai multe prevederi ale rdonanţei de urgenţă a Guvernului 130/2021 care a instituit obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei pe lună.

Prin urmare, Curtea a reţinut că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021  a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuţii la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.