Preşedintele PNL, Raluca Turcan, a declarat, vineri, la Sibiu, că PNL are ”mari suspiciuni legate de implementarea integrală” a Legii salarizării unitare în formula propusă de PSD, susţinând că această lege ori ”nu va fi finalizată, ori partea dificilă a poverii de cheltuieli va fi aruncată în braţele altui guvern”, în condiţiile în care veniturile la bugetul de stat sunt mult mai mici decât cele preconizate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”De altfel, sunt şi voci sindicale care ridică aceeaşi problemă legată de sustenabilitate şi predictibilitate şi şi-au exprimat scepticismul (de exemplu Cartel Alfa, BNS). PNL este pentru adoptarea unei Legi a salarizării unitare. Trebuie pusă ordine în sistemul bugetar, pe principiul echităţii şi nediscriminării. Restanţa în privinţa salarizării unitare este incontestabilă. Diferenţa faţă de PSD este aceea că PNL vrea o lege aplicabilă, care să fie sustenabilă şi predictibilă. Nu vrem o lege doar pe hârtie, adică promisiuni deşarte, care să ia ochii, dar care să nu fie duse la îndeplinire”, a declarat Raluca Turcan, vineri, într-o conferinţă de presă la Sibiu.

Ea a afirmat că PNL vrea o lege cu ”perspective certe”.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

”Până acum avem doar declaraţii de intenţie, niciun proiect scris negru pe alb. Creşterea salariilor bugetarilor trebuie să fie în concordanţă cu creşterea economică şi veniturile realizate la bugetul de stat, astfel încât această lege şi aceste majorări să poată fi susţinute şi duse la îndeplinire”, a mai spus Turcan.

Ea a precizat că există deja aspecte contradictorii în ceea ce priveşte Legea salarizării unitare.

”Termenul pentru implementarea Legii salarizării unitare a fost prelungit cu doi ani, depăşeşte mandatul actualului Guvern. Anunţul prevede finalizarea implementării în 2022, iar în programul PSD este asumat 2020. Astfel, este posibil ca parte din cheltuielile asumate de PSD sa fie aruncate în braţele altei guvernări. Ori această lege nu va fi finalizată, ori partea dificilă a poverii de cheltuieli va fi aruncată în braţele altui Guvern”, a continuat Turcan.

Liderul PNL a vorbit şi despre faptul că încasările la buget sunt mult mai mici decât cele prognozate, existând deja un deficit major.

”PSD în momentul de faţă este în mare deficit de venituri. Sunt cu mult sub ce au prognozat. Vor să dea înapoi. Faptul că PSD a luat în considerare ca legea să fie trimisă în Parlament, ca iniţiativă parlamentară, poate însemna că va fi îngropată până la finalul acestei sesiuni parlamentare. PSD va moşmondi până vor găsi resurse de bani. PNL propune ca Guvernul să vină cu proiectul, să fie dezbătut şi, într-un final, să îşi asume răspunderea”, a mai spus liderul PNL.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a prezentat, joi, la Sinaia, proiectul Legii salarizării unitare, în forma agreată de coaliţia guvernamentală. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.