Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri seară, la România TV, că are tot respectul pentru Regele Mihai şi consideră că statul român a onorat statutul acestuia de fost şef de stat, dar România este republică, iar Casa Regală este o fundaţie. Tudose a explicat că nu are nicio obiecţie pentru ca Fundaţia Casa Regală să devină de interes naţional, ca altele de acelaşi fel, dar dacă se doreşte Palatul Elisabeta, acesta va trebui închiriat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Tot respectul pentru Regele Mihai, pentru ce a reprezentat în istorie, pentru ce a fost până la moarte. El a fost şef de stat. De aici până la a da drepturi urmaşilor unui şef de stat...”, a declarat Mihai Tudose.

Acesta a explicat faptul că România este republică, nu monarhie, iar Casa Regală este o fundaţie care ar putea primi statutul de fundaţie de interes naţional.

”Cu asta sunt de acord. Şi Camera de Comerţ şi Industrie a României este o fundaţie, tot un ONG de interes naţional", a mai spus premierul.

În ceea ce priveşte Palatul Elisabeta, Tudose afirmă că nu poate rămâne în posesia Casei Regale.

”Pot să îl închirieze dacă doresc”, a mai spus Tudose, afirmând că imobilul a fost oferit spre folosinţă Regelui Mihai, în calitate de fost şef de stat.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au depus pe 7 noiembrie la Parlament iniţiativa legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României.

Propunerea legislativă prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia.
Tăriceanu a precizat că iniţiativa depusă de el împreună cu Liviu Dragnea privind statutul Casei Regale nu prevede nivelul cheltuielilor, bugetul urmând să fie aprobat anual de Guvern, dar a spus că nu vor fi costuri mari.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.