Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că, în cazul Codruţei Kovesi, adevărata problemă nu este dacă aceasta a recurs sau nu la plagiat în teza sa de doctorat, cât adevărata natură a relaţiilor ei cu omul de afaceri Sebastian Ghiţă şi modul în care a fost dat verdictul iniţial privind lucrarea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În cazul Laurei Codruţa Kovesi, dezbaterea a luat-o razna. Toţi cei care vor să eludeze problema se agaţă de hamletianul «este sau nu este plagiat»”, a scris Traian Băsescu pe Facebook. 

Plecând de la declaraţia “nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietenă cu inculpatul Sebastian Ghiţă“, Băsescu susţine că procurorul-şef al DNA trebuie să răspundă la două întrebări: ”1. Dacă în 2012, în timp ce se desfăşura referendumul de suspendare, domnia sa îşi aranja, prin Sebastian Ghiţă şi un grup de demnitari PSD, un raport tehnic favorabil cu privire la teza de doctorat. Mărturisesc, acest lucru mă frământă cel mai mult; 2. Dacă în intervalul 2011 – 2014 când a deţinut succesiv funcţia de Procuror General şi Procuror Şef DNA, îl vizita pe Sebastian Ghiţă acasă.”

Băsescu susţine că nu a acuzat-o pe Kovesi de plagiat pentru că nu are informaţii convingătoare pentru o asemenea acuzaţie şi nu este specialist în drept astfel încât să facă singur evaluări. ”Pentru moment, există un act oficial care infirmă plagiatul. Doar o reevaluare poate schimba verdictul iniţial”, a adăugat Băsescu.

Fostul şef al statului a răspuns şi la două comentarii la postarea sa. Unei persoane care susţinea că întebările pe care le-a pus lui Kovesi sunt doar retorice şi că Băsescu ştie deja răspunsurile, fostul şef al statului i-a răspuns: ”Vă asigur că dacă aş deţine astfel de probe le-aş face publice imediat. Pentru moment am doar sentimentul că am fost păcălit.”

La o observaţie legată de faptul că, pe vremea când era preşedinte al României, s-a pronunţat în legătură cu teza de doctorat a lui Victor Ponta, Băsescu a precizat că atunci a făcut-o pe baza unei evaluări făcute de un om de ştiinţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.