Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a spus, referitor la declaraţiile premierului ungar Viktor Orban cu privire la Centenarul Marii Uniri, că a venit în România cu "o abordare primitivă, jignitoare şi de-a dreptul dispreţuitoare". Tomac a afirmat că Orban nu înţelege că, după 1990, România a integrat comunitatea maghiară, astfel că, printre altele, UDMR este în Parlament, face parte din Coaliţia majoritară şi are acces la educaţie în limba maternă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Am văzut cum oficiali din Ungaria, începând cu prim-ministrul Victor Orban, ne dau lecţii despre cum trebuie să ne tratăm cetăţenii români, indiferent de limba pe care o vorbesc. Viktor Orban a venit în România cu o abordare primitivă, jignitoare, de-a dreptul dispreţuitoare la adresa cetăţenilor români şi a României. (...)”, a declarat Eugen Tomac într-o conferinţă de presă.

Tomac a spus că premierul ungar nu înţelege faptul că, după anul 1990, România a integrat comunitatea maghiară, UDMR este în Parlament, face parte din Coaliţia de guvernare PSD-ALDE, iar mai multe judeţe sunt reprezentante de minorităţile maghiare.

“Constatăm că prim-ministrul Ungariei are un comportament de-a dreptul primitv şi nu înţelege un lucru elementar: după 1990, România a reuşit să integreze comunitatea maghiară perfect, UDMR este în Parlament din 1990 până în prezent, a participat de cele mai multe ori la actul de guvernare, la ora actuală face par dintr-o Coaliţie alături de PSD şi ALDE, chiar dacă nu are miniştri în Guvern. Din punct de vedere al reprezentării politice, judeţele Harghita şi Covasna sunt conduse de către reprezentanţi a minorităţii maghiare, conduc şi în judeţul Mureş, decid şi în Satu Mare şi Bihor”, a mai spus Tomac.

Preşedintele PMP a catalogat declaraţiile lui Viktor Orban ca fiind o insultă la adresa statului român.

“Din punct de vedere politic, cred că minoritatea maghiară este perfect integrată în structurile statului român, este reprezentată, are acces la ceea ce este esenţial pentru o minoritate, şi anume la educaţie în limba maternă, şi la resurse pe care statul român le acordă pentru a-şi păstra specificul şi identitatea. Tocmai de aceea credem că asemenea declaraţii rostite aici, pe teritoriul României, într-un an extrem de important, reprezintă o instulă la adresa statului român”, a mai explicat el.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, judeţul Harghita, că România a intrat acum 100 de ani în epoca modernă, dar pentru maghiari asta nu reprezintă “un moment festiv” şi că de 100 de ani România nu ştie ce să facă în privinţa celor 1,5 milioane de maghiari, iar Bucureştiul susţine că Ţinutul Secuiesc nici nu există.

“Acum o sută de ani, România a intrat în epoca modernă. (...) Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înţeleagă şi ei că pentru noi nu e un moment festiv", a afirmat Orban.

El a adăugat că "de o sută de ani, România modernă nu ştie ce să facă în privinţa stării de fapt că aici trăiesc 1,5 milioane de maghiari, iar Bucureştiul susţine că Ţinutul Secuiesc nici nu există, conform MTI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.