Toma Petcu, propus de ALDE, a primit joi aviz joi favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, cu 36 voturi ”pentru” şi 16 ”împotrivă”, nicio abţinere, pentru a prelua funcţia de ministru al Energiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Despre sectorul de minerit, Petcu a spus, în cadrul audierilor, că a găsit la minister o decizie a Comisiei Europene, negociată cu fostul Guvern, de închidere a minelor Lonea şi Lupeni, cu oprirea exploatărilor în 2017 şi închidere până în 2020.

”Am reluat negocierile, am discutat cu sindicatele din minerit de la Hunedoara, ei mi-au spus că ei nu au fost consultaţi la aceasă decizie, lucru care m-a deranjat. Am discutat cu ei, le-am spus că voi face toate diligenţele la Comisia Europeană, să modificăm această perioadă de închidere. E clar că de anulare a unei decizii a CE nu se mai putea pune problema”, a afirmat Petcu, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate reunite din Parlament.

El afirmă că a discutat pentru prelungirea cu un an a perioadei de oprire a exploatării şi cu cinci ani pentru fiecare mină pentru perioada de închidere.

”Am obţinut acest acord al Comisiei şi ca atare am elaborat o Hotărâre de Guvern care să facă referire la aceste închideri şi la alocarea sumelor necesare pentru aceste închideri, cu relocare şi cu mărirea capacităţii pe celelalte mine”, a mai spus Petcu, subliniind că a făcut acest lucru cu acordul sindicatelor.

La ieşirea de la audieri, Petcu a spus că a avut emoţii doar la prima audiere, de la începutul anului, iar la aceasta ”mai deloc”.

Legat de evaluarea făcută de PSD, el a spus că sunt foarte multe măsuri în avizare, care aşteaptă să fie aprobate în Guvern.

”Toate aceste lucruri probabil că în perioada următoare vor fi adoptate mai urgent, unele din acele măsuri prinse în Programul de guvernare care au fost supuse analizei sunt măsuri pe un termen mai lung, care pot dura doi ani, trei ani, poate nici mandatul de patru ani al ministrului Energiei din acest Guvern nu se vor încheia”, a punctat Petcu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.