Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a adresat, vineri, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în care spune că a aflat cu "tristeţe şi dezamăgire" decizia de retragere a Ordinului "Steaua României", gest care arată că el este acum "pedepsit" pentru libertatea de exprimare, la fel cum i s-a întâmplat şi înainte de Revoluţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Deşi încă nu am primit nici un anunţ oficial din partea Administraţiei Prezidenţiale, ieri după masă am aflat din presă cu tristeţe şi dezamăgire că aţi decis retragerea Ordinului „Steaua României”, distincţie ce mi-a fost acordată de către preşedintele Traian Băsescu. Mulţi am fost şi mulţi suntem care am crezut că după Revoluţia de la Timişoara libertăţile fundamentale şi drepturile omului vor fi pe deplin respectate în România. Şi iată, acum sunt pedepsit exact pentru ce am fost persecutat înainte de decembrie ’89 – pentru libertatea de exprimare", scrie Tokes.

Europarlamentarul afirmă că a acceptat primirea distincţiei în 2009 pentru că ştia că, de fapt, "timişorenii au primit recunoştinţă", şi nu el personal, iar acum aceasta este retrasă. Tokes se apără spunând că simpla criticare a unor articole din Constituţie într-un stat de drept nu înseamnă nerespectarea ei, ci este "pur şi simplu uzul unui drept fundamental"

"Se iveşte de la sine întrebarea: toţi cei care au fost condamnaţi pentru corupţie şi au vreo distincţie din partea statului român au fost supuşi aceluiaşi procedeu? Veţi analiza sau nu faptele sau declaraţiile lor, dacă sunt conforme cu Constituţia României?", continuă Tokes.

Acesta i se adresează preşedintelui şi în calitatea acestuia ca fost lider al FDGR, spunând că Iohannis ar trebui să ştie că graniţele culturale ale naţiunilor şi graniţele politice ale ţărilor europene "de obicei nu coincid", iar el a fost doar vocea care a încercat să apere comunitatea maghiară, la fel cum a vrut să o apere, cu alte ocazii, şi pe cea a românilor din Moldova, Ucraina sau Serbia.

"Şi Ungaria are dreptul – ba chiar obligaţia constituţională – să protejeze comunităţile maghiare de dincolo de graniţele ei", spune Tokes.

"Gestul dumneavoastră inspirat din demersul pornit de domnul Victor Ponta este nu numai contrar spiritului Timişoarei, ci şi un imens autogol politic şi diplomatic. Care va fi legitimitatea morală a demersurilor politicii externe româneşti vizavi de românii din Moldova, Ucraina, Serbia sau chiar Ungaria? Sau doriţi şi Dumneavoastrǎ continuarea practicii de standard dublu: ce este bine şi permis pentru romȃni, este interzis pentru maghiari?", mai spune Tokes.

În încheiere, europarlamentarul afirmă că nu ştie dacă Iohannis a luat această decizie din convingere sau s-a lăsat "ghidat şi supus presiunilor din partea Corinei Creţu, Victor Ponta şi alţi socialişti", însă el va rămâne oricum, "cu sau fără distincţie", fidel idealurilor revoluţiei din Timişoara.

"Ȋn aceastǎ regiune, romȃnii si maghiarii trebuie sǎ-şi respecte reciproc libertatea celuilalt, şi dacǎ e cazul, trebuie sǎ luptǎm unindu-ne forţele pentru libertatea şi drepturile noastre. Aşa cum am fǎcut în decembrie 1989 la Timişoara. Uniţi în libertate: romȃni, germani, maghiari", spune Tokes.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind retragerea decoraţiei "Steaua României" a europarlamentarului Laszlo Tokes, informează Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că a luat act de deciziile instanţelor în procesul prin care Laszlo Tokes a contestat hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului ”Steaua României”, de retragere a aceste dinstincţii politicianului de etnie maghiară.

”Chestiunea a ajuns pe masa mea şi trebuie să iau o decizie. Trebuie să ţinem seama de câteva lucruri: cel care acordă o distincţie vrea să recunoască un merit celui distins. Cel care primeşte distincţia trebuie să recunoască România şi Constituţia ei, trebuie să aprecieze valorile care stau la baza ei. Având în vedere toate aceste lucruri, am decis să retrag decoraţia domnului Laszlo Tokes”, a declarat preşedintele Iohannis.

Tokes a primit Ordinul Naţional "Steaua României", cea mai înaltă distincţie oferită de statul român, în grad de Cavaler, în decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, printr-un decret al preşedintelui Traian Băsescu.

În 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară ”Balvanyos”, din Covasna, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat apoi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat". Participanţii la eveniment au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari".

Vicepreşedintele PSD Corina Creţu, în prezent comisar european, a solicitat public retragerea decoraţiei, iar fostul premier Victor Ponta a anunţat că va contrasemna decretul preşedintelui emis în acest sens.

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional ”Steaua României” a luat, pe 20 noiembrie 2013, această decizie, cu cinci voturi ”pentru” şi o abţinere. Din consiliu făceau parte academicianul Ionel Haiduc, generalul Constantin Degeratu, medicul Şerban Brădişteanu, Costin Georgescu, Mircea Geoană, Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu, deţinători ai distincţiei.

Pe 20 iunie 2014, Curtea de Apel Bucureşti i-a respins lui Tokes contestaţia faţă de decizia consiliului de onoare de retragere a decoraţiei. Decizia CAB a fost reconfirmată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 25 februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.