Liberalii din Timiş atrag atenţia că actuala administraţie a municipiului Timişoara pierde aproape 230 milioane de lei din fonduri europene, bani atraşi de precedenta administraţie, sumele necesare finalizării priectelor urmând să fie alocate din bugetul local.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu (PNL), a prezentat o listă cu proiectele pentru care vechea administraţie a atras bani europeni şi pe care actuala administraţie ar fi trebuit să le implementeze. Potrivit lui Robu, din 42 de proiecte ale primăriei, doar 6 sunt implementate cu succes.
 
 „Şase din 42, adică 14,2 la sută. E cea mai mică rată de succes din ţară, probabil”, a declarat Nicolae Robu, marţi, într-o conferinţă de presă.
 
„Dacă ai primit fonduri europene şi nu reuşeşţi să finalizezi proiectele, ai două posibilităţi: să te angajezi că le finalizezi cu bani proprii până la sfârşitul anului viitor - şi atunci nu ti se iau banii de care ai beneficiat - sau să nu faci lucrul acesta şi să pierzi acei bani. Că să nu piardă banii (actuală administraţie locală - n.r.), s-au adoptat hotărâri de consiliu local şi s-au alocat de la bugetul local fondurile pentru continuarea acestor proiecte. Valoarea totală care s-a aprobat să fie pusă de la bugetul local pentru continuarea acestor proiecte, până la sfârşitul anului 2024, este de 229,2 milioane de lei. Va daţi seama ce înseamnă asta pentru bugetul local?”, a declarat Nicolae Robu, candidatul PNL la Primăria Timişoara. 
 
Potrivit liberalilor, cu aceşţi bani s-ar fi putut reabilita 46 de şcoli sau s-ar fi putut construi 15-20 de poduri peste Bega.
 
„Va dau un exemplu, Calderonul (Liceul J. L. Calderon din Timişoara - n.r.), reabilitat şi eficientizat energetic se face cu 1 milion de euro. (...) 46 de licee Calderon puteau fi reabilitate. Două maternităţi s-ar putea construi. Drumul judeţean lărgit la patru benzi, 10 kilometri, ne costă 135 milioane de lei. Ca să vă daţi seama de magnitudinea dezastrului”, a declarat şi Alin Nica, preşedintele PNL Timiş. 
 
Nicolae Robu a completat că pe aceşti bani s-ar putea construi 15-20 de poduri peste Bega.
 
La ultima şedinţa de plen, organizată la sfârşitul lunii noiembrie, aleşii locali au avut de votat acceptarea continuării lucrărilor din fonduri proprii pentru zeci de proiecte care ar fi putut fi realizate din fonduri europene, dacă erau făcute la timp. Cele mai multe dintre ele se referă la anveloparea blocurilor din Timişoara, care, cel puţin teoretic, ar trebui să fie realizate din bugetul local. 
 
De asemenea, mai sunt o serie de proiecte pentru care autorităţile locale pot cere bani din următorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, care începe la 1 ianuarie 2024, acestea urmând să fie ”etapizate”.
 
Având în vedere că termenul până la care trebuie depusă lista finală a proiectelor etapizate şi nefinalizate este 10 decembrie, e de aşteptat să fie organizată o nouă şedinţa de Consiliu Local, în care să fie votate pentru a fi realizate din fonduri proprii şi alte lucrări iniţial câştigate pe fonduri europene. 
 
Pentru proiectele propuse spre etapizare, primăria trebuie să respecte o serie de obligaţii prevăzute în contractul de finanţare. Solicitările vor fi iniţiate până cel mai târziu la dată de 10.12.2023, pentru a permite operarea modificărilor până la 31.12.2023 şi încheierea contractelor de finanţare pentru etapă a ÎI-a. 
 
Pentru proiectele nefinalizate beneficiarii care solicită încadrarea proiectelor că nefinalizate şi prelungirea duratei lor peste dată de 31.12.2023, în vederea finalizării integrale a activităţilor din fonduri proprii şi atingerii indicatorilor, trebuie să finalizeze  lucrările până în 31.12.2024.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.