Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat duminică seară, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că susţine necondiţionat suspendarea preşedinteşui Klaus Iohannis şi a anunţat că a plecat în concediu şi şi-a delegat atribuţiile deoarece sesiunea extraordinară era programată să dureze o săptămână, nu două.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

CITEȘTE ȘI Tăriceanu şi-a delegat atribuţiile de preşedinte al Senatului către senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, în perioada 9-11 iulie

"Refuzul preşedintelui poate să fie trecut în registrul gesturilor politice care ar putea să îi aducă anumite posturi. Deciziile CCR sunt obligatorii. Dacă una din instituţiile importante ale statului, Preşedintele, nu respectă deciziil CCR, atunci să ştiţi că refuzi până jos, până la ultimul cetăţean. (…) Nu avem decât măsura extremă a suspendării, şi am spus că această măsură trebuie foarte bine întărită, pentru că e aproape sigur că poate unele dintre problemele cu care suntem confruntaţi, dar poate să creeze şi numeroase alte probleme. Ceea ce pot să vă spun este că voi susţine necondiţionat o decizie a coaliţiei de a demara procedura de suspendare (a preşedintelui – n.r.), având în vedere că au grijă de unul dintre cei doi parteneri, unul dintre cei doi piloni pe care se situează coaliţia de guvernare. (…) Eu nu voi accepta niciodată ca drepturile şi libertăţile indviduale ale cetăţenilor să fie încălcate. Nu voi accepta să facem a astfel de derogări de la statul de drept şi, ca atare, sigur, repet, dacă o astfel de decizie vom considera că trebuie luată, trebuie să mergem înainte", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai explicat că a plecat în concediu şi şi-a delegat atribuţiile deoarece sesiunea extraordinară era programată să dureze o săptămână, nu două, şi a discutat cu Liviu Dragnea despre suspendare săptămâna trecută.

“În cadrul Coaliţiei, noi am hotărât iniţial să facem o sesiune extraordinară de o săptămână, după terminarea sesiunii ordinare. Ca atare, la sfârşitul acelei săptămâni, adică sâmbătă, mi-am programt să plec într-un scurt concediu de patru zile în străinătate, nimic altceva. Între timp s-au hotărât acele două săptămâni de sesiune extraordinară, şi aceasta a fost motivul (…) pentru care am semnat delegarea atribuţiilor de preşedinte al Senatului către colegul meu, vicepreşedintele Adrian Ţuţuianu. Asta este situaţia şi cred că, dacă cineva are de comentat sau de interpretat, eu nu pot să mă opun niciunuei speculaţii, dar la câte ştiri false şi distorsiuni am văzut în ultima perioadă, îmi dau seama că şi asta face parte din aceeaşi categorie. În legătură cu acţiunile care trebuie derulate în săptămâna care urmează (…) am stat de vorbă cred că preţ de două ore şi am analizat ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă şi ceea ce avem de făcut şi în continuare”, a susţinut Tăriceanu.

Întrebat dacă în coaliţie sunt tensiuni, liderul ALDE a replicat: "Şi într-o căsătorie mai pot să apară probleme, darămite într-o coaliţie. Eu şi colegii mri am apreciat că noi avem câteva lucruri importante de făcut. Unii dintre colegi sunt preocupaţi la nivel local, cum e şi firesc (…), dar aceste lucruri sau altele nu pot  să depăşească ca importanţă acţiunile importate, decisive pe care le-am hotărât împreună de mantelare a acestui stat paralel, de revenire la normalitate, realizarea independeţei justiţiei, redarea funcţiilor esenţiale ale statului. Şi până la urmă trebuie să înţelegem că decziile într-un stat trebuie luate de instituţiile legitime care sunt votate de cetăţeni, şi nu de persoane sau instituţii care intervin în decizia politică. (…) Am hotărât să mergem înainte şi vom merge înainte. După cum s-a văzut, momentele decisive – votarea legilor justiţiei, votarea Codurilor penale – au găsit coaliţia într-o solidaritate foarte bună, ireproşabilă. Aceasta este dovada în care şi unii, şi alţii, înţelegem colaborarea".

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că a discutat cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, că din punctul său de vedere suspendarea din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis trebuie să fie o opţiune serioasă. Dragnea a spus că luni ar urma să se ia o decizie.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.