Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că premierul Dacian Cioloş ar trebui să o bage mai des în şedinţă pe ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi să îi ceară demisia, după afirmaţiile acesteia despre Ordonanţa de urgenţă privind interceptările, el arătând că această OUG trebuie respinsă urgent de Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Naşul acestei Ordonanţe de Urgenţă pare a fi doama Prună, ministrul Justiţiei, care ne-a declarat, fără ambiguităţi, că este o demnă urmaşă a doamnei Macovei, şi prietenă. Dacă doamna Macovei declara că ascultarea telefoanelor, neconstituţională, este utilă pentru combaterea corupţie, doamna Prună a avut un panseu de excepţională valoare comunistă, fascistă sau ambele. Ce ne spune doamna? Că discuţia despre drepturile omului este un lux. Sfatul meu este ca premierul Cioloş să o bage în şedină mai des şi cel mai bine este să nu mai vorbească, pentru că spune numai enormităţi”, a comentat Călin Popescu Tăriceanu.

Copreşedintele ALDE a susţinut că afirmaţiile ministrului Justiţiei merită o singură atitudine, atât din partea presei, cât şi a premierului Cioloş, ”să o demită imediat”.

”Din punctul de vedere al ALDE, să îi ceară demisia şi să o trimită la plimbare pe doamna Prună”, a afirmat Tăriceanu. 

El s-a referit şi la traseul pe care trebuie să îl urmeze Ordonanţa de urgenţă privind interceptările, după decizia Curţii Constituţionale.

”Nu trebuie discutată în Parlament, trebuie respinsă, pur şi simplu pentru că este neconstituţională (...)  iar Parlamentul să îşi intre în rol şi să propună un proiect pe care să îl adopte, care să fie în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale”, a afirmat Tăriceanu. 

El a mai arătat că ordonanţa dă Serviciilor ”calitate de autoritate judiciară”.

”Ne întoarcem la securitatea din perioada cumunistă, când securitatea avea autoritate judiciară. Autoritatea judiciară este alcătuită din procurori, nu din serviciile secrete”, a arătat el. 

Copreşedintele ALDE a mai menţionat că SRI face ”o mare greşeală, pentru că toată munca acestei instituţii, de atâţia ani, de a se curăţa de moştenirile trecutului, se năruie”.

”Vom da românilor impresia, şi nu numai, ci şi realitatea, că ne întoarcem în perioada comunismului, în cea mai neagră perioadă a lui”, a mai arătat el. 

Potrivit lui Tăricenau, soluţia este crearea unei Autorităţi independente de interceptare, aşa cum a fost propus într-un proiect de lege din 2007.

El a arătat când atunci era premier, a transmis punctul de vedere al Guvernului, potrivit căruia interceptările pe securitate naţională să fie făcute de SRI, urmând ca restul să fie făcute de cei care au obligaţia de a aduna probe judiciare, şi anume procuratura şi poliţia.

Tăriceanu a mai menţionat că proiectul de lege a fost blocat la Parlament, pentru că şi atunci serviciile vroiau mai multă putere.

El a mai afirmat că această instituţie nouă trebuie să fie ”independentă şi autonomă şi să fie supusă controlului Parlamentului”. 

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, luni, că toate criticile la adresa OUG privind interceptările, printre care şi că ar fi reînfiinţată o direcţie a Securităţii, sunt nefondate, arătând că România nu poate combate terorismul „într-un mod amatoristic”.

„Cred că toate aceste critici cum că am reînfiinţat nu ştiu ce direcţie a Securităţii sunt complet nefondate. În fond, SRI, în materia siguranţei naţionale - titlul 10 din Codul penal - şi în materie de terorism, nu face decât să-şi păstreze atribuţiile pe care le avea şi înainte de decizia Curţii Constituţionale. Şi având în vedere că decizia Curţii restrânge foarte mult definiţia de organ de cercetare penală la procurori şi poliţişti, nu exista altă soluţie”, a spus Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a adăugat că invită pe toată lumea care critică OUG să se uite la ultimele atentate şi să se întrebe dacă România poate combate terorismul în mod amatoristic.  Ea a precizat că nu are niciun regret şi nu îi pare rău că a propus ordonanţa privind interceptările, după decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea interceptărilor făcute de SRI în dosarele penale..

„Eu cred că nu, cred că agenda europeană şi agenda românească, pentru că suntem membri în Uniunea Euroeană, face în aşa fel încât să fi fost obligaţia mea ca ministru să fac o asemenea propunere. Nu am absolut niciun fel de regret şi nu-mi pare rău că am făcut acest lucru”, a arătat ministrul.

Raluca Prună a mai spus că sunt complet nefondate şi iresponsabile afirmaţiile potrivit cărora, după adoptarea OUG privind interceptările, SRI poate să reţină, să aresteze sau să ridice de pe stradă.  

Guvernul a aprobat, vineri, Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte că interceptările în materie penală şi de securitate naţională vor putea fi realizate prin Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor. Anterior, actul normativ a fost avizat în CSAT.

Prin acest act normativ Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor este desemnat să obţină, prelucreze şi stocheze informaţii în domeniul securităţii naţionale, iar la cererea organelor de urmărire penală să asigure accesul la sistemele tehnice în condiţii stabilite prin protocoale de cooperare.

Potrivit OUG, organele SRI vor putea fi desemnate organe de cercetare penală în cazuri de securitate naţională şi terorism în domeniul interceptărilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.