Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, luni, că toate criticile la adresa OUG privind interceptările, printre care şi că ar fi reînfiinţată o direcţie a Securităţii, sunt nefondate, arătând că România nu poate combate terorismul „într-un mod amatoristic”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Raluca Prună a fost întrebată, înainte de a participa la şedinţa de bilanţ a Ministerului Public, cum comentează criticile potrivit cărora prin Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările ar fi fost reînfiinţată direcţia a şasea a Securităţii.

„Cred că toate aceste critici cum că am reînfiinţat nu ştiu ce direcţie a Securităţii sunt complet nefondate. În fond, SRI, în materia siguranţei naţionale - titlul 10 din Codul penal - şi în materie de terorism, nu face decât să-şi păstreze atribuţiile pe care le avea şi înainte de decizia Curţii Constituţionale. Şi având în vedere că decizia Curţii restrânge foarte mult definiţia de organ de cercetare penală la procurori şi poliţişti, nu exista altă soluţie”, a spus Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a adăugat că invită pe toată lumea care critică OUG să se uite la ultimele atentate şi să se întrebe dacă România poate combate terorismul în mod amatoristic.  Ea a precizat că nu are niciun regret şi nu îi pare rău că a propus ordonanţa privind interceptările, după decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea interceptărilor făcute de SRI în dosarele penale..

„Eu cred că nu, cred că agenda europeană şi agenda românească, pentru că suntem membri în Uniunea Euroeană, face în aşa fel încât să fi fost obligaţia mea ca ministru să fac o asemenea propunere. Nu am absolut niciun fel de regret şi nu-mi pare rău că am făcut acest lucru”, a arătat ministrul.

Raluca Prună a mai spus că sunt complet nefondate şi iresponsabile afirmaţiile potrivit cărora, după adoptarea OUG privind interceptările, SRI poate să reţină, să aresteze sau să ridice de pe stradă.  

„În ce constă atribuţia de cercetare penală a SRI? Constă exclusiv - repet, exclusiv - în punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică. Nimic mai mult. Iar celor care spun că SRI, prin această ordonanţă, reţine, arestează, ridică de pe stradă, le spun că sunt afirmaţii complet nefondate şi aş spune iresponsabile. Şi le mai spun că, în materia acestor infracţiuni, urmărirea penală este exclusiv a procurorului, deci este urmărire penală proprie, în care nimeni, nici măcar, poliţistul judiciar, nu poate face nimic dacă procurorul nu îi cere”, a declarat Raluca Prună.

Întrebată dacă nu este şi corupţia o vulnerabilitate la siguranţa naţională, ministru a spus: „Este considerată o vulnerabilitate la siguranţa naţională, dar DNA - căci am făcut această ordonanţă nu singură, la Ministerul Justiţiei, am făcut-o în coordonare, în urma unor discuţii numeroase cu reprezentanţii Ministerului Public, DIICOT, care este competent pe terorism şi crimă organziată şi cu DNA -, iar DNA se poate descurca cu poliţia judiciară pe care o are, astfel încât nu era necesară prelungirea unei stări de fapt pe care CCR a cerut să o schimbăm”.

Ministrul Justiţiei a mai spus că DNA se poate descurca şi în domeniul filajelor.

„Cred că da şi cred că cel mai bine ar fi să o întrebaţi pe doamna procuror-şef Kovesi. Ceea ce a vrut ordonanţa este să garanteze pe o perioadă provizorie, pentru că am spus că este ceva provizoriu, o schimbare minoră în calitatea urmăririi penale din România. Pentru că, sigur, putem vorbi de drepturile omului, dar dacă drepturile omului nu pot fi exercitate din cauză că infacţionalitaeta este de necontrolat, cred că este irelevant să vorbim despre ele. Nu ni le putem exercita, le avem, dar le avem pe hârtie. Şi cred că drepturile omului au avut şi cei de pe bulevardul Voltaire care au fost împuşcaţi în cap. Aveau şi ei drepturi şi au fost împuşcaţi în cap când beau o cafea”, a mai spus Raluca Prună.

Guvernul a aprobat, vineri, Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte că interceptările în materie penală şi de securitate naţională vor putea fi realizate prin Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor. Anterior, actul normativ a fost avizat în CSAT.

Prin acest act normativ Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor este desemnat să obţină, prelucreze şi stocheze informaţii în domeniul securităţii naţionale, iar la cererea organelor de urmărire penală să asigure accesul la sistemele tehnice în condiţii stabilite prin protocoale de cooperare.

Potrivit OUG, organele SRI vor putea fi desemnate organe de cercetare penală în cazuri de securitate naţională şi terorism în domeniul interceptărilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.