Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, că o apreciază pe Viorica Dăncilă pentru modul în care îşi duce la îndeplinire mandatul de premier, spunând că aceasta nu trebuie judecată după eventualele "gafe". "Sigur, nu pot să spun că este primul ministru perfect, dar nimeni nu are pretenţia", a afirmat Tăriceanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Călin Popescu Tăriceanu a fost întrebat, joi, de jurnalişti, dacă este îngrijorat de prestaţia premierului Viorica Dăncilă.

"Ia încercaţi să intraţi pe youtube şi să vedeţi în dreptul premierului Canadei, domnul Trudeau, să vedeţi ce e acolo... acum dacă presa vrea să caute cu orice preţ... eu am văzut o serie de lucruri care sunt taxate de presă ca gafe şi nu au nicio legătură cu o acţiune greşită, sigur că se poate întâmpla oricui să facă şi greşeli şi nimeni nu e scutit de astfel de greşeli. Şi eu când eram prim ministru poate am făcut greşeli sau sigur am făcut greşeli", a replicat el.

Tăriceanu a spus că s-a întâlnit cu Dăncilă la Parlamentul European, unde aceasta a avut mai multe întâlniri.

"Colega mea Renate Weber a fost chiar prezentă la întâlnirea pe care domna Dăncilă a avut-o cu liderul grupului ALDE şi mi-a relatat şi ea în vorbe foarte, foarte frumoase prestaţia doamnei Dăncilă, pe care şi eu o apreciez, se vede că are o experienţă europeană, cunoaşte problematica europeană şi mie mi se pare că face eforturi deosebite - a făcut acum un gest pe care probabil alţi premieri într-o atitudine arogantă nu l-ar fi făcut - să se ducă la Bruxelles să prezinte înainte de dezbaterea de pe 3 octombrie punctul de vedere al Guvernului, punctul de vedere al României, în contextul în care foarte mulţi români înţeleg cu o lejeritate de nepermis - mă refer la Monica Macovei, mă refer la Preda, la Ivan, să denigreze practic într-un concert România şi să ne afecteze interesele, nu ale noastre ale coaliţiei, ci interesele României ca ţară şi ale poporului", a afirmat Tăriceanu.

El a adăugat că Dăncilă nu este premierul perfect.

"Vă spun fără niciun fel de echivoc, o apreciez pe doamna Dăncilă pentru modul în care-şi duce la îndeplinire mandatul de prim-ministru. Sigur, nu pot să spun că este primul ministru perfect, dar nimeni nu are pretenţia. Uitaţi-vă ce se întâmplă în alte ţări şi o să vă lămuriţi, uitaţi-vă în Franţa unde preşedintele Macron, ales de un an de zile, are o popularitate care a scăzut la 30%. Asta este politica", a susţinut Tăriceanu.

El a afirmat că eventualele gafe sau greşeli nu reprezintă principala caracteristică după care să fie judecată Viorica Dăncilă.

Întrebat despre faptul că Dăncilă ar fi susţinut că participanţii la mitingul diasporei fie au venit din afară, fie erau drogaţi, Tăriceanu a spus: "Nu cred că a expus acest punct de vedere".

Europarlamentarul Cărălin Ivan susţine că premierul Viorica Dăncilă a vorbit la întâlnirea cu membrii Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European despre femeia jandarm “bătută cu bestialitate de protestanţi" în timpul incidentelor violente din 10 august, din Piaţa Victoriei, Ivan exprimându-şi speranţa că traducătorii au înţeles că este vorba despre protestatari.

"Tocmai am aflat de la Viorica Dăncilă, în plenul Grupului S&D, că jandarmeriţa a fost “bătută cu bestialitate de protestanţi”. Sper că traducătorii au înţeles că este vorba de protestatari. Să nu intrăm într-un conflict religios", a comentat ironic Cătălin Ivan pe contul său de Facebook.

Premierul Viorica Dăncilă se află de marţi într-o vizită la Bruxelles, în cadrul căreia are o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai grupurilor politice din Parlamentul European, precum Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană şi Grupul Partidului Popular European. Potrivit Guvernului, ”vor fi discutate aspectele prioritare de pe agenda europeană, în perspectiva deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE de către România şi reafirmarea disponibilităţii României de a contribui în mod activ la procesul de reflecţie asupra viitorului Europei”.

Ska Keller, co-preşedinta grupului verzilor din Parlamentul European, a declarat pentru G4Media, că premierul Viorica Dăncilă a susţinut, în întâlnirea pe care au avut-o marţi, că ”se bănuieşte că protestatarii au fost trimişi din afară şi că erau drogaţi”, iar Codruţa Kovesi a fost demisă de la conducerea DNA de către preşedintele Klaus Iohannis. Grupul verzilor este cel care care a iniţiat dezbaterea pe tema situaţiei statului de drept din România. Keller a mai spus că verzii au exprimat îngrijorări în ce priveşte reforma din justiţie şi în legătură cu violenţele forţelor de ordine împotriva protestatarilor paşnici.

”Am avut o întâlnire prietenoasă cu premierul. A explicat poziţia Guvernului în ce priveşte reforma sistemului judiciar şi protestele din 10 august. Poziţia Guvernului este că totul se desfăşoară bine şi fără probleme. A spus că se bănuieşte că protestatarii au fost trimişi din afară şi că erau drogaţi. Potrivit premierului, doamna Kovesi a fost demisă de preşedinte. Nu împărtăşim această viziune. Ne-am exprimat îngrijorările în ce priveşte reforma sistemului judiciar, care ar putea încetini lupta anticorupţie, dar şi în legătură cu violenţele poliţiei împotriva protestatarilor paşnici. Din punctul nostru de vedere, evoluţiile din România sunt periculoase deoarece ar putea face foarte dificilă sancţionarea actelor de corupţie. Totuşi, corupţia subminează bazele unei societăţi şi încrederea în instituţii. Acesta este motivul pentru care am adus această problemă în Parlamentul European. Cetăţenii români sunt cetăţeni europeni şi merită aceleaşi drepturi şi o bună guvernare”, a declarat co-preşedinta grupului verzilor din PE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.