Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că nu este rolul unei comisii parlamentare să facă anchete, în urma sesizărilor cetăţenilor vizaţi de interceptări, aşa cum a spus consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, el susţinând că soluţia este ca ascultarea telefoanelor să nu fie la “cheremul” serviciilor secrete, ci să existe o autoritate naţională unică de interceptări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat vineri, în conferinţa de presă susţinută la Constanţa, cum comentează declaraţia consilierului prezidenţial pentru securitate naţională, Ion Oprişor, privind înfiinţarea unei comisii parlamentare de control al interceptărilor, unde să poată face plângeri persoanele care se consideră vătămate, Călin Popescu Tăriceanu a spus că această idee este una greşită.

“Nu este rolul comisiei parlamentare să stea să facă anchete, ca urmare a sesizărilor cetăţenilor, este o propunere greşită. Ceea ce trebuie făcut în România este următorul lucru: ascultarea telefoanelor să nu fie la cheremul serviciilor secrete, serviciile secrete să nu funcţioneze ca extensie a organelor de cercetare judiciară, ci să-şi vadă de treaba de servicii de informaţii şi ceea ce trebuie făcut este o autoritate naţională unică de interceptări aşa cum este de altfel în proiectul legilor de siguranţă naţională care a fost în dezbatere începând cu 2007, este o idee, nu aş încerca câtuşi de puţin să credeţi că vreau să o prezint ca o idee originală, este o formulă care funcţionează în toate ţările cu democraţii consolidate în aşa fel încât o astfel de autoritate să poată să fie pusă sub controlul civil şi nu sub controlul serviciilor”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

El a precizat că, în ultima perioadă, au existat multe luări de poziţie care semnalează pericolele care decurg din acordarea unor puteri prea mari serviciilor de informaţii.

“Serviciile de informaţii vor căuta să obţină şi să câştige putere cât mai mare şi această putere este periculoasă pentru că este lipsită practic de un control efectiv, chiar comisiile parlamentare nu pot întotdeauna să-şi facă treaba în mod eficient. În alte părţi există o anumită graniţă. La noi însă limita asta este foarte avansată”, a adăugat preşedintele Senatului.

Tăriceanu a dat ca exemplul Italia, unde Comisia parlamentară de supraveghere a serviciilor are dreptul să fie la curent cu toate operaţiunile făcute de servicii, în afara celor aflate în derulare. 

“Am avut curiozitatea să fac o discuţie cu delegaţia Senatului italian din care făcea parte inclusiv preşedinte Comisiei de supraveghere a serviciilor secrete din Italia. Şi am văzut care este legea şi cum funcţionează această lege în Italia, cum funcţionează Comisia Parlamentară de supraveghere a serviciilor. Vreau să vă spun că spre deosebire de România, în Italia Comisia parlamentară are dreptul să fie la curent cu toate operaţiunile pe care le-au făcut serviciile secrete. Există o singură limitare şi anume pentru operaţiunile în curs de derulare - acolo serviciile pot să nu dea informaţii, dar în rest sunt obligate să dea toate informaţiile care li se solicită. Asta este dacă vreţi un exemplu de democraţie şi de realizare efectivă a controlului civil asupra serviciilor. Pentru că altfel serviciile ajung să fie o putere în stat,  o putere lipsită de control, putere în stat, ceea ce nu este normal. Sigur decât dacă nu ne lăsăm seduşi de modelul rusesc. În Rusia practic nu instituţiile democratice prevalează, ci servciiile de informaţii şi procuratura”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Ion Oprişor, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, că la nivelul Administraţiei prezidenţiale există susţinere pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare de control al interceptărilor, unde să poată face plângeri persoanele care se consideră vătămate şi care să poată propună ”o măsură de reparare a situaţiei, de corecţie şi de sancţionare”.

Şeful Departamentului Securităţii Naţionale de la Palatul Cotroceni a explicat, pentru News.ro, că ideea controlului civil în domeniul interceptărilor datează încă din 2007, din timpul primelor discuţii în Parlament pe tema legilor privind siguranţa naţională. La acea vreme s-a pus problema înfiinţării unei autorităţi naţionale privind interceptările, care s-ar fi aflat sub un asemenea control civil. 

Ion Oprişor a susţinut că este nevoie de un astfel de sistem, având în vedere atât prevederile constituţionale, cât şi pactele şi tratatele la care a aderat România în privinţa drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Potrivit consilierului prezidenţial, o idee ar fi chiar constituirea unei comisii parlamentare speciale de control, pe modelul celor privind activitatea SRI şi SIE.

"Normal că este necesar ca orice autoritate în materia interceptărilor, indiferent în coordonarea cărei instituţii s-ar afla, să fie supusă, aşa cum sunt şi celelalte structuri din domeniul securităţii naţionale, controlului civil şi democratic exercitat de Parlament. Fie prin intermediul structurilor stabilite printr-un cadru legislativ, aşa cum va stabili această comisie parlamentară specială, fie prin realizarea unei alte comisii speciale organizate în acest scop, al controlului privind activitatea de interceptări", a declarat Ion Oprişor.

Scopul acestei structuri aflate sub control civil ar asigura un "mecanism de echilibru şi control reciproc" între instituţiile statului, dar ar fi şi o modalitate de verificare a eventualelor plângeri formulate de cetăţeni care s-ar putea considera "vătămaţi nejustificat" de activitatea unei astfel de autorităţi în domeniul interceptărilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.