Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat duminică seară, într-o emisiune la B1 TV, că şeful statului, Klaus Iohannis, a dezavuat apelul liderului PSD Liviu Dragnea privind consultarea partidelor politice pe tema viitorului UE, dar România "nu o să stea pe loc", ci îşi va coordona poziţiile pentru a nu primi „firimiturile” de la Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Preşedintele Camerei (Liviu Dragnea – n.r.) a lansat un apel la preşedinte (Klaus Iohannis – n.r.) de a organiza o serie de consultări, apelul a fost dezavuat. Având în vedere că şi preşedintele are un rol în politica externă, această consultare cred că ar fi utilă, ar fi necesară, dar dacă preşedintele nu doreşte, asta este. Până la urmă, România nu o să stea pe loc, noi o să trebuiască să ne vedem de interesele noastre. Dacă preşedintele vrea să fie o voce tăcută şi să accepte tot ceea ce se va decide la Bruxelles, peste capul nostru, în privinţa României, e treaba lui”, a precizat copreşedintele ALDE.

Tăriceanu a susţinut că România va trebui să găsească un set de alianţe cu ţări mmebre UE pentru a-şi coordona poziţiile şi pentru a nu primi „firimiturile” de la Uniunea Europeană.

„Eu am altă părere şi cred că şi colegul meu, preşedintele Camerei Deputaţilor doreşte să facem o discuţie şi să găsim nu numai un element comun de atitudine şi de poziţie exprimată la Bruxelles, dar va trebui să găsim şi un set de alianţe cu ţările din regiune pentru a ne coordona poziţiile şi a nu fi perdanţii acestor decizii. Eu nu aş vrea ca România să rămână undeva la colţul mesei şi să primim firimiturile de la UE”, a completat Călin Popescu Tăriceanu.

El a subliniat faptul că România este la masa la care „va trebui să negocieze, şi nu să accepte toate deciziile care vor fi luate în Vest”.

Chestionat dacă preşedintele Klaus Iohannis poate să angajeze România la aceste discuţii privind UE fără să vină în Parlament, Tăriceanu a spus că şeful statului are acest drept, dar o dezbatere în Parlament nu ar face altceva decât să îi întărească poziţia preşedintelui.

„Subiectul nu este unul nou. Există o decizie a CCR care îi dă posibilitatea să se ducă la Bruxelles fără a lua aprobare de la Parlament, dar o dezbatere în Parlament nu ar face decât să îi întărească poziţia preşedintelui”, a subliniat preşedintele Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu a susţinut că Iohannis „ar trebui să se consulte cu Parlamentul, care e singura instituţie democratică şi cea mai reprezentativă pentru toţi cetăţenii ţării”.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, susţine că România trebuie să îşi exprime o poziţie „fermă” pentru susţinerea principiului egalităţii între membrii Uniunii Europene, motiv pentru care îi propune preşedintelui Klaus Iohannis să iniţieze consultarea partidelor politice pentru stabilirea unei viziuni comune care să fie promovată unitar pe plan extern, la toate nivelurile politice şi diplomatice. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.