Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că, ”în România, spre deosebire de ţările din Occident, nu există niciun caz de mare corupţie” şi doar 4 cazuri din 4.000 de înalţi demnitari care au fost condamnaţi pentru luare sau dare de mită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A fost o întrebare în cadrul discuţiei cu grupul ALDE din Parlamentul European în legătură cu corupţia din partea unui parlamentar care a folosit următoarea formulă: a spus că fenomenul corupţiei este adânc înrădăcinat în România şi i-am spus că ea este un fenomen care ne preocupă şi pe care îl combatem, dar este un fenomen la fel de preocupant şi la fel de adânc înrădăcinat cum este şi în alte ţări”, a precizat Tăriceanu.

El a spus că, având în vedere statisticile europene cele mai recente, România se află undeva la mijloc în clasamentul ţărilor europene.

Tăriceanu a adăugat că sunt multe ţări pe care nu vreaa să le nominalizeze ”dintr-o politeţe, dintr-o deferenţă faţă de cetăţenii acestor ţări”, care sunt cu mult înaintea noastră, ţări cu democraţii mai vechi, mai consolidate.

”România a făcut progrese în ultima vreme şi cred că va face progrese în continuare şi vreau două remarci să fac. Prima, pe care am făcut-o şi acolo, în România, spre deosebire de ţările din Occident, nu există niciun caz de mare corupţie. Recent, în Olanda, care ne dă sfaturi în privinţa combaterii corupţiei, una dintre cele mai mari bănci, ING, a fost amendată cu 900 de milioane de euro pentru spălare de bani. În Danemarca, o ţară unde nu poate fi bănuită existenţa corupţiei, a bătut recordul. O bancă a fost amendată cu un miliard de euro pentru spălare de bani. În Germania, grupul Volkswagen a bătut toate recordurile, zeci de miliarde de euro plătiţi pentru corupţia din scandalul emisiilor grupului de automobile”, a mai declarat liderul ALDE.

Preşedintele Senatului a precizat că în România nu există astfel de situaţii.

”Există, sigur, patru cazuri de înalţi demnitari care au fost condamnaţi pentru luare sau dare de mită. Patru, din patru mii de dosare. Restul, dosare făcute pe subiectul drag al DNA: abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, participare improprie la abuz în serviciu şi toate formele pe care le-au mai inventat, în aşa fel încât să facem acest scor impresionant, care este trecut drept infracţiune asimilată corupţiei”, a continuat Tăriceanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.