Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a solicitat preşedintelui Comisiei de control parlamentar al SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, să convoace de urgenţă o şedinţă publică în care "cetăţenii români să poată urmări şi judeca explicaţiile oferite de actuala conducere a SRI". Acesta spune că protocoalele secrete oferă “un indiciu suplimentar privind existenţa ofiţerilor acoperiţi în sistemul de justiţie”, iar anularea lor nu rezolvă problema.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Împreună cu colegii din ALDE continuăm să susţinem că Parlamentul – ca for suprem de dezbatere şi legiferare – trebuie să realizeze controlul asupra acestor instituţii de forţă. De aceea, îi solicit lui Claudiu Manda, în calitate de preşedinte al comisiei parlamentare de control a SRI, să convoace de urgenţă o şedinţă publică în care cetăţenii români să poată urmări şi judeca explicaţiile oferite de actuala conducere a SRI”, a scris preşedintele Senatului pe contul său de Facebook.

Acesta crede că ultimele două protocoale dintre SRI, chiar dacă au fost denunţate, reprezintă “încercările serviciilor de a îşi subordona Justiţia”.

“Ultimele dezvăluiri legate de cele două protocoale dintre SRI şi Parchetul General – chiar dacă oficial denunţate – reprezintă o nouă dovadă, prin conţinutul lor, privind încercările serviciilor de a îşi subordona Justiţia şi a încălca drepturile şi libertăţile românilor. Protocoalele semnate în decembrie 2016, practic negociate în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare, arată tuturor românilor, dar şi comunităţii internaţionale adevărul despre modul în care Justiţia a fost şi este folosită pentru a abuza cetăţenii şi interveni în procesul politic intern”, a mai scris Tăriceanu.

El susţine, de asemenea, că aceste protocoale oferă “un indiciu suplimentar privind existenţa ofiţerilor acoperiţi în sistemul de justiţie”, iar anularea lor “nu rezolvă problema ofiţerilor acoperiţi, lucru care trebuie spus public”.

Tăriceanu afirmă că este grav faptul că protocoalele au fost semnate în ciuda decizie Curţii Constituţionale din 2016, care spune că serviciile nu trebuie să se implice în cercetarea penală.

“Extrem de grav este şi faptul că aceste protocoale au fost semnate în pofida deciziei luate de CCR din primăvara lui 2016, prin care serviciile ar fi trebuit eliminate din faza de cercetare penală. Serviciile şi conducerea Parchetului au transmis un semnal foarte clar prin aceste protocoale: că se consideră deasupra oricărui control democratic şi chiar deasupra legii; că nimic şi nimeni nu îi poate atinge”, a mai scris liderul Senatului.

Călin Popescu Tăricanu precizează că a salutat faptul că directorul SRI, Eduard Hellvig, a criticat public aceste protocoale şi a sperat că sub conducerea lui se va începe o reformă a serviciilor secrete

“Am salutat faptul că Eduard Hellvig şi-a asumat în Parlament, în repetate rânduri, respectarea principiilor şi practicilor democratice şi a criticat public astfel de protocoale, şi am sperat că sub conducerea lui se va începe o reformă reală a serviciilor secrete. Protocoalele care poartă semnătura şefului SRI ridică îndoieli asupra procesului de democratizare şi reaşezare a funcţionării SRI în limitele constituţionale şi democratice.Acest comportament erodează încrederea în procesul de justiţie şi oferă legitimitate unor voci care susţin măsuri radicale pentru a contracara aceste practici nedemocratice”, a mai adăugat preşedintele ALDE.

Un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016 a fost publicat, joi seară, de consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, pe pagina sa de Facebook.

Documentul secret, care prevede cooperarea între cele două instituţii ”pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, este semnat de către Augustin Lazăr şi Eduard Helvig.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat că protocolul a fost denunţat, el neproducând efecte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.