Copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat, duminică, pe facebook, că intervenţia de sâmbătă a jandarmilor împotriva manifestanţilor unionişti arată că în România sunt ”încălcate brutal” drepturile şi libertăţile cetăţenilor, puse în pericol de instituţiile de forţă ale statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prin ce s-a întâmplat sâmbătă seară în Bucureşti se dovedeşte încă o dată că România încalcă brutal drepturile şi libertăţile elementare ale cetăţenilor. De peste doi ani tot atrag atenţia că drepturile cetăţenilor sunt în pericol în ceea ce priveşte justiţia din România. Acum vedem din nou că, prin guvernarea tehnocrată, acestea sunt puse în pericol de instituţiile de forţă ale statului”, a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu.

Liderul ALDE arată că demonstraţii nu au făcut decât să-şi exprime o opinie, iar acest drept le-a fost încălcat de cei din subordinea ministrului de Interne, Dragoş Tudorache.

”Am fost criticat la momentul învestirii ministrului Tudorache pentru că mi-am permis să spun că e un nimeni. Iată cum ministrul văzut ca salvatorul de la Interne înţelege să acţioneze împotriva unui marş al unor cetăţeni români: trimiţând jandarmeria în stradă să bată demonstranţii şi să îi aresteze. Şi pentru ce acest lucru? Doar pentru că vor unirea Basarabiei cu România? Oamenii aceia nu au făcut nimic, ci doar şi-au exprimat o opinie”, susţine Tăriceanu.

El aminteşte că şi guvernul Boc a recurs la violenţă împotriva protestatarilor în anul 2012 cu speranţa de a-şi păstra puterea. ”Din păcate nu am învăţat nimic, iar în Bucureşti, capitală europeană, guvernanţii tehnocraţi trimit jandarmii să bată demonstranţii. Ministrul Tudorache, cel care prin această intervenţie sigur se face cunoscut, va trebui să răspundă, poate chiar cu scaunul de ministru”, a conchis Tăriceanu.

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a cerut şefului Jandarmeriei Române un raport complet despre incidentele la manifestaţia din Piaţa Victoriei care au dus la ridicarea a cinci participanţi şi spune că nu va ezita să ia măsuri în situaţia în care au fost abuzuri în timpul intervenţiei jandarmilor.

“Ministrul Afacerilor Interne, domnul Ioan-Dragoş Tudorache, a solicitat inspectorului general al Jandarmeriei Române un raport complet cu privire la evenimentele din Piaţa Victoriei, care au condus la reţinerea celor cinci participanţi”, potrivit MAI.

Jandarmii au primit dispoziţie să nu intervină în derularea manifestaţiei care are loc sâmbătă seara în Piaţa Universităţii, decât pentru a asigura protecţia participanţilor şi fluidizarea traficului din zonă, a precizat Ministerul Afacerilor Interne.  

La marşul organizat sâmbătă de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, pe traseul Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Română, Piaţa Victoriei, au participat aproximativ 2.500 de oameni, printre care s-au aflat şi politicieni precum Eugen Tomac (PMP), Clotilde Armand (USR) sau Codrin Ştefănescu (PSD). 

Incidentele din Piaţa Victoriei au izbucnit în momentul în care manifestanţii au vrut să intre pe Calea Victoriei. Nemulţumiţi că nu sunt lăsaţi că îşi continue marşul, unii dintre protestatari s-au îmbrâncit cu jandarmii. Cinci dintre manifestanţi au scoşi de jandarmi din mulţime şi duşi la secţia de poliţie pentru a fi legitimaţi, ulterior patru dintre aceştia fiind amendaţi cu câte 3.000 de lei pentru instigarea prin orice mijloace, cu intenţia de tulburare a adunării publice.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat, pentru News.ro, că manifestanţii au fost opriţi să intre pe Calea Victoriei pentru că nu aveau autorizaţie să meargă pe acel traseu până în Piaţa Universităţii. El a precizat că , în autorizaţia pentru manifestaţie, traseul marşului este din zona Unirii, Hanul lui Manuc, spre Piaţa Universităţii, Piaţa Română, Piaţa Victoriei, fără revenire în Piaţa Universităţii.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.