Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi, la Parlament, că premierul Sorin Grindeanu nu va participa la discursul preşedintelui Klaus Iohannis din plenul reunit, deoarece există principiul separaţiei puterilor în stat şi nu există o procedură în care şeful statului se adresează Guvernului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Trebuie să subliniez, există principiul separaţiei puterilor în stat, preşedintele a cerut să se adreseze Parlamentului, nu există o procedură de adresare către Guvern. Relaţia cu Guvernul este reglementată în altfel: preşedintele poate să participe în anumite cazuri la şedinţele de Guvern. Asta este explicaţia simplă pentru care Guvernul nu participă şi nu a participat nici în trecut când vine preşedintele să se adreseze Parlamentului”, a precizat Tăriceanu.

Întrebat de ce nu au fost trimise invitaţii către diplomaţi, preşedintele Senatului a răspuns: ”Sunt prezenţi când sunt chemaţi, cu ocazia Zilei naţionale sau alte momente importante”.

El a mai spus că preşedintele României nu poate să adreseze invitaţii când se adresează Parlamentului. 

Camera Deputaţilor nu a transmis nicio invitaţie oficială diplomaţilor, şefilor de instituţii, liderilor bisericilor şi personalităţilor pentru discursul lui Klaus Iohannis din Parlament, aşa cum se obişnuieşte la astfel de ocazii, au declarat, pentru News.ro, surse politice. Mai mult, contrar uzanţelor, preşedintele ţării nu este aşteptat la intrare de către şefii Parlamentului.

Conform articolului 32 din Regulamentul şedinţelor comune, ”la şedinţele publice ale celor două Camere pot asista diplomaţi, reprezentanţi ai presei, radioului şi televiziunii, precum şi cetăţeni, pe baza autorizaţiei sau invitaţiei emise de secretarii generali ai aparatelor celor două Camere, în condiţiile stabilite de birourile permanente şi în limita locurilor disponibile”.

Membrii Guvernului sau reprezentanţii acestora pot lua parte la lucrările şedinţei comune pe banca ministerială, mai prevede acelaşi articol.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.