Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, o felicită pe Viorica Dăncilă pentru prestaţia din plenul Parlamentului European, el susţinând că aceasta face cinste României şi că ar vrea să vadă şi alţi români care să promoveze şi să apere imaginea şi interesele României, aşa cum a făcut premierul astăzi. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a felicitat-o pe premierul Viorica Dăncilă pentru prestaţia din plenul PE, "pentru demnitatea cu care a apărat poziţia României şi imaginea României în Parlamentul European".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Dăncilă acuză dezinformările din PE şi spune că Guvernul pe care îl conduce ”este iubit de români”

Dragnea: Vreau să o felicit cu toată forţa pe doamna prim-ministru Viorica Dăncilă pentru prestaţia de azi

"Vreau să o felicit cu toată forţa pe doamna prim-ministru Viorica Dăncilă pentru prestaţia de azi, pentru poziţia pe care a avut-o şi pentru demnitatea cu care a apărat poziţia României şi imaginea României în Parlamentul European. Am urmărit şi dezbaterea din Comisia LIBE şi intervenţiile de astăzi. Şi unii colegi ai noştri au spus, şi unii colegi de la ALDE, şi de la alte grupuri, şi din alte ţări cred că ceea ce e important să se întâmple, şi noi am solicitat mereu asta, este să se construiască un dialog. Dar să nu fie un dialog într-o singură direcţie, trebuie ascultate argumentele fiecărei ţări, în cazul nostru România. Nu cred că trebuie date sentinţe pentru că există o campanie mai bună de manipulare sau o campanie mai agresivă dintr-o anumită parte", a declarat liderul PSD, la Parlament. 

El a afirmat că se va ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, dar nu trebuie uitat că deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii.

"Şi doamna prim-ministru, şi noi am spus întotdeauna că vom ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia – tot timpul s-a ţinut cont -, dar în acelaşi timp trebuie să nu uităm că şi deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii. Chiar o felicit pe domna prim-ministru pentru modul în care s-a comportat la Strasbourg", a afirmat Dragnea.

Întrebat despre declaraţiile lui Frans Timmermans, care a spus că România aleargă în direcţia grelită, liderul PSF a spus că acesta va constata că România merge în direcţia bună: "Este opinia lui. Eu sunt convins că dacă domnul Timmermans va fi în continuare deschis spre dialog, aşa cum a şi spus, o să constate şi dumnealui şi alţi oficiali europeni că România merge în direcţia bună, nu greşită".

Tăriceanu: Aş vrea să salut şi să îi transmit doamnei prim-ministru aprecieri pentru modul în care s-a prezentat, care îi face cinste şi face cinste României.

"Aş vrea să salut şi să îi transmit doamnei prim-ministru aprecieri pentru modul în care s-a prezentat, care îi face cinste şi face cinste României. Aş vrea să văd şi alţi români în măsură să prezinte şi să promoveze şi să apere până la urmă imaginea şi interesele României cum a făcut-o doamna prim-ministru Viorica Dăncilă astăzi. Bravo ei, s-a prezentat foarte bine", a declarat Tăriceanu, în Parlament. 

De asemenea, el i-a mulţumit pentru intervenţia din PE  liderului grupului ALDE Guy Verhofstadt, care a spus la dezbateri că una dintre problemele pe care le are România este legată de serviciile secrete.

"Sigur, luările de cuvânt care au urmat sunt foarte diverse, frământările sunt de asemenea legate probabil de agendele politice şi personale sau ale partidelor din care fac parte. Au fost şi foarte mulţi care au avut curajul să pună degetul pe rană. Am observat din partea liderului grupului  ALDE Guy Verhofstad o luare de poziţie foarte tranşantă, pe problema pe care noi o numim generic în România statul paralel, influenţa serviciilor secrete, a protocoalelor care afectează bineînţeles independenţa justiţiei şi îi mulţumesc pe această cale lui Guy Verhofstadt că ridică în plenul Parlamentului European o problemă de fond legată de funcţionarea statului de drept, un lucru care evident nu se regăseşte în nicio altă ţară democratică europeană, a susţinut Tăriceanu.

La dezbaterea de miercuri din PE, Guy Verhofstadt (ALDE) a recomandat autorităţile române să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, subliniind că lupta împotriva corupţiei trebuie întărită, nu slăbită.

"După părerea mea, România are două probleme: corupţia răspândită şi serviciile secrete. Un stat în stat. Ambele probleme trebuie abordate. Văd, doamna prim-ministru, o reacţie total nepotrivită. Slăbirea luptei anticorupţie şi subminarea procurorilor, ăsta nu este modul în care liberalii guvernează. Pot să vă dau un sfat: nu mergeţi pe calea proastă urmând exemplul Ungariei şi Poloniei. Urmaţi recomandările Comisiei de la Veneţia, să-i lăsaţi pe ei să analizeze sistematice propunerile de modificare a legislaţiei pentru că lupta împotriva corupţiei trebuie întărită, nu slăbită. Puterea întunecată a vechii securităţi trebuie distrusă”, a spus Guy Verhofstadt (ALDE).

În intervenţia sa din plenul CE, premierul Viorica Dăncilă a cerut Comisiei Europene să dea socoteală de ce în rapoartele MCV nu s-a scris despre protocoale şi încălcarea drepturilor omului în România. Ea a susţinut că ”milioane de români” s-au aflat sub monirotizarea serviciilor secrete şi că există hotărâri judecătoreşti care arată cum s-au falsificat probe sau cum erau santajaţi martorii pentru a obţine de la ei mărturii mincinoase.

În finalul dezbaterii din Parlamentul European, Viorica Dăncilă a răspuns criticilor aduse în timpul dezbaterilor şi a acuzat dezinformările privind situaţia din România, susţinând că Guvernul pe care îl conduce ”este iubit de români” şi se bucură de o largă susţinere populară.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.