Copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că platforma România 100, dată publicităţii luni de către Dacian Cioloş, este un text care nu-i aparţine acestuia, ci acelor persoane ”care-l folosesc paravan pentru interesele personale”, Tăriceanu precizând că, dacă Cioloş a semnat platforma ca simplu cetăţean, o va trata ca o sugestie din partea unui simplu cetăţean care vrea ”să fie bine ca să nu mai fie rău”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prima mea constatare este că textul semnat de domnul Cioloş nu îi aparţine, ci a fost scris de cei care-l folosesc drept paravan pentru interesele lor personale sau ale unui grup restrâns de iniţiaţi de la Preşedinţie şi din PNL”, a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu.

El s-a arătat nemulţumit de consideraţiile lui Dacian Cioloş legate de faptul că unele partide ar refuza să se reformeze şi să se deschidă către societate. ”Cu alte cuvinte, ei, semnatarii «Platformei», sunt societatea, ceilalţi sunt intruşi, n-au ce căuta, aşa că «plecaţi voi, să ne aşezăm noi». Dacă nu plecaţi, ştiţi bine că DNA lucrează”, a interpretat Tăriceanu.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai -
Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În al doieal rând, copreşedintele ALDE susţine că autorul textului se exprimă iniţial ca prim-ministru, iar la final semnează ca simplui cetăţean, fapt ce ar putea crea confuzie printre cititori.

”Acest amestec de calităţi ale lui Dacian Cioloş, din care nu rezultă dacă e doar actual prim-ministru sau se vede şi în viitor pe această funcţie, dacă va fi simplu cetăţean româno-francez cu domiciliul la Bruxelles sau dacă va adera la PNL, este o continuare a tacticii de insinuare «pas cu pas» a «guvernului meu», de inducere în eroare a românilor lansată după tragedia de la «Colectiv»”, susţine Tăriceanu.

El susţine că Cioloş lasă de înţeles că va activa într-un partid politic după scrutinul din 11 decembrie.

”Dacă aţi semnat «Platforma» în calitate de simplu cetăţean, o voi trata ca şi pe multele alte sugestii care-mi vin la sediul ALDE din partea alegătorilor, care, asemenea dvs., vor să fie bine ca să nu mai fie rău. Dacă aţi ales să fiţi un viitor fost prim -ministru, drepturile de autor ale «Platformei» pot fi cedate unei edituri interesate de memoriile dvs. Dacă vreţi să ocupaţi funcţia de prim - ministru după alegeri, regula democraţiei e simplă şi vă este cunoscută: vă înscrieţi într-un partid, partidul dvs. redactează un program de guvernare şi vă prezentaţi cu el în faţa electoratului. Regula jocului nu vă permite să fiţi şi jucător, şi arbitru şi în conivenţă cu observatorul de la federaţie (Cotroceni)”, se adresează, în final, Tăriceanu primului-ministru.

Prim-ministrul Dacian Cioloş a dat publicităţii, luni seara, Platforma 100 care cuprinde principiile şi proiectele pe care vrea să le aplice în cazul în care va rămâne prim-ministru, platforma conţinând 10 principii de bază, un program de măsuri pentru primele 100 de zile ale viitoarei guvernări şi un portofoliu de proiecte naţionale.

”Am promis că nu voi candida în aceste alegeri şi că nu mă voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea rămâne fermă, iar Guvernul pe care îl conduc rămâne unul independent. Mandatul de premier pe care l-am preluat în noiembrie 2015 a avut obiectivul de a asigura stabilitatea politică şi economică a ţării. Totodată, a avut rostul de a da partidelor politice răgazul necesar să se reformeze, să recâştige încrederea oamenilor, să se deschidă mai mult spre societate”, a scris Dacian Cioloş în preambulul platformei sale.

Premierul constată că unele formaţiuni politice au evitate reformarea păstrându-şi modul de raportare la alegători. Cioloş susţine că a încercat să arate că România poate fi guvernată altfel: onest, corect şi integru. ”Nu totul a mers bine, dar am încercat să corectăm cu onestitate greşelile făcute. Dar, tocmai pentru că acum am această experienţă, cred că schimbarea poate să continue. Din punctul meu de vedere, un proiect de guvernare după alegerile din 11 decembrie 2016, ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susţinute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizaţiile societăţii civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară”, a afirmat Cioloş.

Premierul a explicat că numele de Platforma 100 vine de la apropiata celebrare a centenarului Marii Uniri. ”De aceea, vă propun Platforma #Romania100 – România la 100 de ani - 10 principii ale unei guvernări pentru cetăţeni, însoţite de un portofoliu de proiecte naţionale care cred că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor. O platformă pentru a ne recâştiga încrederea în România şi în noi înşine”, a spus şeful Guvernului.

Cele 10 principii ale lui Cioloş, în formularea sa, sunt: ”1. susţin o Românie fără corupţie; 2. susţin o Românie cu o clasă politică responsabilă; 3. susţin o Românie guvernată cu bun simţ; 4. susţin o Românie în care fiecare munceşte şi este plătit cinstit; 5. susţin o Românie fără sărăcie; 6. susţin o Românie cu o economie competitivă; 7. susţin o Românie cu adevărat educată; 8. susţin o Românie sănătoasă; 9. susţin o Românie care contează în Uniunea Europeană şi NATO; 10. susţin o Românie a tuturor românilor.”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.