Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că denunţul făcut de deputatul Sebastian Ghiţă împotriva procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi dezvăluirile fostului preşedinte Traian Băsescu dovedesc că "România nu este nici pe departe un stat de drept", el criticând ”pasivitatea totală a preşedintelui Iohannis faţă de această stare de fapt”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Călin Popescu Tăriceanu a spus despre denunţul făcut la Parchetul General de deputatul Sebastian Ghiţă că este sigur că îşi va urma cursul procedural legal la Ministerul Public şi, după caz, rechizitoriul va fi înaintat instanţei spre judecare sau dosarul se va clasa.

Copreşedintele ALDE a mai spus că, până la finalizarea dosarului, ”Codruţa Kovesi trebuie să se bucure de prezumţia de nevinovăţie, aşa cum ar fi trebuit să se bucure toţi cei care au intrat pe uşa DNA, dar au ieşit vinovaţi înainte ca vreo instanţă să se pronunţe”.

”Nu am de unde să ştiu care este motivaţia reală a denunţătorului şi nu am dreptul să anticipez rezultatul acestui denunţ, dar pot spune că el produce cu certitudine un efect colateral important: demonstrează celor care au încurajat abuzurile procurorilor în numele luptei anticorupţie, celor care au ignorat cu bună-ştiinţă prezumţia de nevinovăţie, cât de uşor pot deveni ei înşişi ţinte publice şi vinovaţi de fapte de corupţie înainte ca vreo instanţă să se pronunţe”, a mai susţinut Tăriceanu.

El a mai spus că ”România a devenit din timpul regimului Băsescu un stat cu o democraţie de faţadă, controlat de persoane din conducerea unor instituţii de forţă ale statului, iar actualul preşedinte tolerează în continuare această stare de fapt”. 

”Am aflat acum chiar de la fostul preşedinte al României Traian Băsescu că era informat încă din 2014 despre sume mari de bani negri care or să iasă la iveală, despre neregulile, chiar ilegalităţile, care s-au produs în redactarea raportului oficial privind posibilul plagiat al tezei de doctorat al doamnei Kovesi, că aceste ilegalităţi au fost dirijate exact de cei care aveau obligaţia să vegheze la respectarea Legii. Am convingerea că Traian Băsescu nu ar fi făcut aceste dezvăluiri, un fel de autodenunţ că a născut şi patronat o adevărată mafie, dacă anchetele procurorilor nu s-ar fi apropiat atât de mult şi de periculos de persoana sa şi de anturajul său apropiat”, a mai declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a criticat şi ”pasivitatea totală a preşedintelui Iohannis faţă de această stare de fapt”: ”Nu ştiu încă dacă această pasivitate provine dintr-o neînţelegere a realităţii politice ce îl înconjoară, dintr-o neînţelegere a rolului său constituţional sau pentru că este la rândul său prizonierul unor structuri de forţă care îl controlează sau şantajează prin intermediul dosarelor din care reiese că a devenit proprietarul unor imobile din Sibiu folosindu-se de acte false. Pe 29 iulie, i-am atras atenţia public domnului preşedinte Iohannis că în România instituţiile de forţă sunt scăpate de sub orice control democratic şi au devenit actori politici care distorsionează şi impun propria lor agendă, desconsiderând voinţa exprimată de cetăţeni la urne. Răspunsul domniei sale: ”În România, statul de drept este funcţional... Sunt încrezător în ceea ce fac instituţiile statului şi, alături de întreaga opinie publică, aşteptăm efectele pozitive ale activităţii acestora.”, a fost dezamăgitor, pentru că este în contradicţie flagrantă cu realitatea zilnică, iar efectele negative sunt vizibile la tot pasul”.

Potrivit copreşedintelui ALDE, ”denunţul făcut de deputatul Sebastian Ghiţă şi mai cu seamă dezvăluirile fostului preşedinte al României dovedesc că România nu este nici pe departe un stat de drept”.

”Această stare de fapt trebuie urgent corectată prin conjugarea eforturilor dintre instituţiile democratic constituite ale statului”, adaugă Tăriceanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.