Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, că persoanele care doresc să treacă toată contribuţia pentru pensie la Pilonul I vor trebui să facă o cerere scrisă, iar cele care nu fac acest lucru, rămân în continuare la Pilonul II.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Pilonul II de Pensii este o contribuţie obligatorie a salariaţilor, pentru o pensie care este gestionată privat, spre deosebire de celelalte contribuţii care merg la fondul de asigurări sociale. Există voci care consideră că randamentul pe care aceste contribuţii îl aduc pentru cei care au contribuit la Pilonul II nu este suficient şi în fond trebuie să existe posibilitatea liberei opţiuni a ficăruia unde vrea să îşi pună banii din pensie, vrea să rămână în continuare la Pilonul II, dacă vrea să treacă la Pilonul I cu toată contribuţia, iarăşi e foarte bine”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Şeful Senatului recomandă Pilonul III pentru cei care vor să aibă o pensie administrată privat.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

“Cine doreşte să aibă o pensie administrată privat, în afara sistemului de pensii, poate să utilizeze aşa-zisul Pilon III, adică face o contribuţie care este privată şi este administrată privat, este o opţiune normală şi pe care, dacă vreţi să vă spun, ca o părere proprie, o şi recomand, ca un om care crede în virtuţile economiei de piaţă”, a explicat acesta.

“Noi suntem de părere că va trebui să se procedeze în felul următor: cei care doresc să treacă la Pilonul I contribuţia să facă opţiunea scrisă, ceilalţi, care nu fac acest lucru, rămân în continare la Pilonul II”, a adăugat el.

Întrebat dacă Pilonul II a funcţionat cum trebuie în aceşti ani, Tăriceanu a spus că e mulţumit de decizia luată în urmă cu zece ani.

“Aşteptările mele erau diferite, nu în ceea ce priveşte beneficiul celor care contribuie la Pilonul II, ci beneficiile pe care fondurile care administrează privat pensiile ar fi trebuit să le aducă. Mi-aş fi dorit ca aceste fonduri de pensii să investească în economia românească, să fie un jucător activ, pentru că de multe ori au ales cele mai simple soluţii, să cumpere titluri de stat care au un anumit randament, sunt sigure, dar nimic altceva. Mi-ar fi plăcut să devină participanţi activi la dezvoltarea şi creşterea economică şi lucrul acesta nu s-a întâmplat”, a mai completat Tăriceanu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.