Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că Radu Câmpeanu a fost un om care a marcat profund istoria nouă a PNL după renaşterea formaţiunii după 1990, căruia atât el cât şi mulţi alţi colegi trebuie să-i fie recunoscători, afirmând că era un om de curaj, foarte determinat, un adevărat patriot care a înţeles rolul lui ca om politic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În primul rând este de subliniat curajul pe care l-a avut în calitate de membru al conducerii tineretului liberal să înfrunte opresiunea regimului comunist şi a instrumentelor Regimului, adică Securitatea de la acea vreme, pentru că nu a vrut să renunţe la convingerile sale politice de tânăr fiind. Drept urmare a fost închis pentru o lungă perioadă de vreme. După perioada de închisoare a urmat o perioadă de domiciliu forţat pentru ca apoi să ia calea exilului”, povesteşte şeful Senatului.

El a subliniat rolul pe care l-a avut Radu Câmpeanu atunci când, aflat în exil în Franţa, acesta a devenit unul dintre cei mai reprezentativi lideri ai exilului românesc, “care a continuat să se opună regimului dictatorial şi aberant din România”.

”S-a reîntors în ţară la începutul lunii ianuarie 1990 pentru a contribui la reclădirea Partidului Naţional Liberal şi a mişcării liberale din România. A devenit primul preşedinte al Partidului Naţional Liberal reînnăscut, a condus acest partid în alegerile din mai 1990, partidul a intrat în Parlament, era principalul partid de opoziţie la acea vreme, a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Senatului pentru că a fost ales senator din partea PNL şi apoi a urmat o perioadă aş spune mai tumultoasă pentru evoluţia PNL, la care a participat până la finele anilor 90 când s-a retras din viaţa politică activă fără ca asta să însemne că şi-a pierdut interesul pentru ceea ce se petrecea în România”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

El l-a caracterizat pe Radu Câmpeanu ca fiind ”un om în avans faţă de timpul său”, pentru că a fost printre primii care a avut curajul să exprime o poziţie tranşantă în favoarea aderării României la NATO şi Uniunea Europeană.

”A fost primul care a vorbit despre necesitatea ca România să adere la NATO şi la UE, lucruri care la vremea respectivă erau contra curentului majoritar, dar Radu Câmpeanu era un om de curaj, un om foarte determinat, un adevărat patriot care a înţeles care este rolul lui ca om politic şi al partidului pe care îl conducea în reclădirea României şi în realipirea României la valorile de democraţie şi libertate caracteristice pentru lumea occidentală”, a afirmat preşedintele Senatului.

Tăriceanu a spus că Radu Câmpeanu avea conştiinţa faptului că liberalismul este o mişcare care va dăinui, la care aderase din tinereţe, ”dar cu aceeaşi vigoare a continuat să susţină principiile şi valorile liberale într-o Românie reînnăscută după perioada neagră a comunismului şi în acelaşi timp fără se ezite să spună acest lucru îşi dorea să facă din PNL o forţă poltică majoră ceea ce odată cu trecerea timpului s-a şi întâmplat”.

”Este un om care a marcat profund istoria nouă a PNL după renaşterea partidului după 1990 căruia şi eu şi mulţi alţi colegi trebuie să-i fim astăzi recunoscători pentru contribuţia pe care a avut-o, o contribuţie deosebită”, a conchis Tăriceanu.

Fostul lider liberal Radu Câmpeanu a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 94 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.