Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este de părere că adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă pentru revizuirea sentinţelor date în baza protocoalelor cu SRI sau a interceptărilor ilegale nu este suficientă, fiind necesară constituirea unei comisii formate atât din experţi juridici din România, cât şi din străinătate, "pentru a consolida obiectivitatea abordărilor care trebuie să revizuiască şi legislaţia, şi Codurile penale".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Avem în vedere acest lucru (adoptarea unei OUG privind revizuirea sentinţelor date în baza protocoalelor cu SRI - n.r.), însă cred că nu e suficient. Am vorbit nu o dată despre necesitatea constituirii unei comisii formate atât din experţi juridici din România, cât probabil şi din străinătate, pentru a consolida obiectivitatea abordărilor care trebuie să revizuiască şi legislaţia, şi Codurile penale, în aşa fel încât să avem siguranţa că revenim la normalitate, că revenim la respectul pentru apărarea oricărui cetăţean, că revenim la o justiţie normală, care nu are de-a face cu practicile din trecutul mai îndepărtat. Cred că această comisie va trebui să elaboreze în cel mai scurt timp un set de recomandări pe care să le avem în vedere", a spus Călin Popescu Tăriceanu, luni seară, la Antena 3.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa la începutul lunii august, la Antena 3, că va propune premierului adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă prin care persoanele care cred ca au fost condamnate în baza interceptărilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI să poată cere revizuirea sentinţei. El a spus că o astfel de ordonanţă va fi dată "într-un timp scurt, imediat ce se termină concediile", iar prin aceasta îi va fi dată încrederea românului că "justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia".

"Toţi infractorii au sentimentul că sunt condamnaţi pe nedrept. Nedreptate: stai acolo condamnat, chiar dacă interceptarea nu e legală, dacă-i protocol. Cu privire la interpretarea modificărilor aduse în legătură cu revizuirea unei hotărâri, eu voi propune premierului şi Guvernului adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă. O Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care să modifice revizuirea ca metodă de reformare a unei hotărâri definitive.  Să-i dăm celui care are sentimentul că este condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă", declara Tudorel Toader.

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.