Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat, miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre apelul privind folosirea cu responsabilitate a apei potabile, pe fondul secetei din ultima perioadă sunt zone unde pompele de apă pompează de două sau de trei ori mai multă apă, pentru a satisface nevoia de a uda grădina, gazonul, castraveţi, morcoviii, roşii. El a afirmat că o astfel de atitudine ”denotă nepăsare” şi a dat ca exemplu faptul că la el acasă, în judeţul Harghita, are gazonul uscat, galben şi nu l-a udat cu apă de la robinet.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Mediului a afirmat despre seceta dn ltima perioadă că ”doar în momentul în care ducem lipsă de ceva realizăm cât de importante sunt resursele, iar apa dulce este cea mai importantă resursă a planetei”.

”Situaţia este complicată, nu spun că este foarte gravă pentru că nu este generalizată la nivel naţional. Avem zone afectate de o deficienţă de precipitaţii, avem secetă pedologică, nu putem spune că toată ţara, judeţele din Moldova, partea de sud a ţării”, a arătat Tanczos Barna, precizând că a făcut o analiză pe ultimele 10 luni din septembrie şi până acum, în privinţa cantităţilor de precipitaţii. 

Tanczos Barna a spus că ”sunt zone unde pompele de apă pentru unele localităţi sau regiuni pompează de două sau de trei ori mai multă apă, pentru a satisface nevoia de a uda grădina, de a uda gazonul, de a uda castraveţii, morcovii, roşiile, lucruri care sunt de înţeles la un moment dar în situaţia în care toată lumea face acest lucru, face imposibilă susţinerea pe termen mediu şi lung a rezervelor de apă potabilă”. 

”Sigur, apa e necesară şi pentru grădinărit şi gazonul de la vilă, dar acele surse de apă pot veni din altă parte, nu din apa potabilă, pot veni dintr-un puţ personal, din puţul forat, dintr-un râu apropiat sau pot fi aduse cu cisternele, pentru că apa potabilă trece printr-un proces de siguranţă, de filtrare”, a declarat miniistrul. 

Potrivit lui Tanczos Barna, o astfel de atitudine ”denotă nepăsare”.

”Cu siguranţă, îmi place şi mie iarba verde, cine îşi construieşte o vilă, îi place să aibă iarba verde non stop. Este o iresponsabilitate şi de aceea am făcut zilele trecute de mai multe ori apel la un comportamenr responsabil. La mine, gazonul este uscat, în judeţul Harghita, este uscat, galben şi nu l-am udat cu apă de la robinet, pentru că, dacă vorbesc despre acest lucru, vreau să mă comport la fel”, a afirmat el.

Întrebat dacă se va ajunge la o raţionalizare a apei, ministrl a afirmat că situaţia nu cere intervenţia atât de bruscă, nu cere raţionalizare, dar ”cere în anumite localităţi restricţii”.

”Pe timpul nopţii se opreşte apa pur şi simplu. Se realimentează bazinele de captare, rezervoarele şi pe timpul zilei are toată lumea apă potabilă. Acolo unde nu se poate altfel, se va trece la măsuri de restrictţionare, aceste măsuri sunt decise de autoritatea locală cu furnizorul de apă. Nu suntem nici pe departe în situaţia ăn care la nivelul Guvernului să aplicăm restricţii sau raţionalizarea apei”, a spus Tanczos Barna. 

Ministrul Mediului a vorbit şi despre fenomenul deşertificării, care ”se extinde an de an” şi a amintit că prin PNRR, sunt ţintite acele zone unde au dispărut pădurile, în special în zona de sud, unde sunt judeţe cu 5, 7, sau 10% păduri.

”Acolo, omul a intervenit brutal, a schimbat echilibrul, ecosistemul a fost deranjat. (..) Este nevoie de sute de milioane de euro pentru a opri acest fenoment”, a spus el. 

Potrivit lui Barna, ”calculele au fost făcute pentru 57.000 de hectare de păduri noi care ar trebui să fie înfiinţate prin PNRR, din această sumă de 500 de milioane de euro, la care se mai adaugă 100 de milioane pentru refacerea pădurilor distruse de diferiţi factori şi pentru refacea habitatelor şi a zonelor protejate. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.