Sorina Pintea, ministru propus al Sănătăţii, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului, cu 19 voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi 3 abţineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul propus al Sănătăţii, Sorina Pintea, a fost însoţit de Răzvan Vulcănescu, preşedinte interimar al CNAS, şi Florian Bodog, actualul deţinător al portofoliului.

Sorina Pintea şi-a prezentat activitatea profesională de până acum. Ea a vorbit despre eficienţă în gestionarea banilor, respect pentru pacienţi şi medici.

„Trebuie să punem pacientul în centrul sistemului”, a spus ea.

A folosit şi o metaforă, comparând Sănătatea cu un pacient bolnav. Pintea nu a dorit să citească din programul de guvernare, a punctat că modernizarea infrastructurii şi modificarea politicii de medicamente se numără printre obiectivele principale.

„Este nevoie să întărim capacitatea medicinei de familie”, a mai afirmat ea. Cât priveşte Legea vaccinării, ministrul propus a făcut referire la cifra copiilor bolnavi de rujeolă.

Sorina Pintea a adăugat: „Legea transplantului nu mai corespunde, împreună trebuie să o refacem, pentru a da şansa celor care pleacă să îi ajute pe cei care rămân”.

În plus, a pus accent pe transparenţă şi legalitate şi educaţia sanitară în şcoli.

„Sper să facem din Sănătate un pacient sănătos. Avem probleme cu resursa umană, dar prima pe care trebuie să o rezolv este cea a rezidenţilor, care nu au locuri de muncă”, a completat ea.

Timp de mai multe minute, membri ai comisiilor au adresat întrebări care au vizat cabinetele medicale şcolare, ambulanţele şi remunerarea medicilor, pensionarea anticipată pentru medicii dela Terapie Intensivă, combaterea campaniei anti-vaccinare, măsurile urgente pe care le va lua în următoarele şase luni, menţinerea lui Victor Zota la conducerea Agenţiei Naţionale a Transplanturilor.

Audierea s-a încheiat cu un scurt răspuns al lui Pintea. Ea va trimite în scris răspunsul la întrebările deputaţilor şi senatorilor.

A vorbit despre unitatea medicală din Baia Mare pe care o conduce, unde „ am creat o oază de normalitate”, după ce a luat o serie de măsuri „legale”, şi a spus că poate aduce finanţări suplimentare în sistemul public.

„Fetiţa mea are 1 an şi 6 luni şi este vaccinată. Asta este părerea mea”, a replicat Pintea legat de campaniile anti-vaccinare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.