Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, anunţă că PSD "solicită imperativ” preşedintelui Klaus Iohannis să îl desemneze ca premier pe medicul Alexandru Rafila, susţinut de PSD, el invocând scorul obţinut de PSD, care plasează partidul pe primul loc la alegerile parlamentare. Simonis susţine că nu ar fi oportună suspendarea preşedintelui, pentru că acest lcuru ar implica un referendum, iar acesta ar presupune o nouă "expunere” a societăţii la virusul care a generat pandemia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
PSD a acuzat, prin vocea liderului deputaţilor partidului, că preşedintele Iohannis şi partide "care au pierdut alegerile sunt preocupaţi doar de jocuri de culise pentru a confisca voturile românilor”.
 
Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
"Electoratul a sancţionat extrem de clar eşecul guvernării Iohannis - Orban şi a indicat o altă cale, o cale, o cale a profesioniştilor şi a soluţiilor. Propunerea de premier în persoana doctorului Alexandru Rafila este de departe cea mai bună pentru situaţia actuală, iar soluţiile pentru a scoate ţara din criză se află în programul de guvernare al PSD, program care poate fi implementat chiar de din prima zi de guvernare. Solicităm imperativ preşedintelui să lase jocurile de culise care deja au adus România în situaţia dezastruoasă de astăzi şi să respecte voinţa electoratului, să conştientizeze că este şeful unui stat aflat în criză profund, că s-a încheiat campania electorală şi solicităm să îşi reamintească faptul că în spate nu are steagul PNL, ci steagul României, să respecte regulile democraţiei, iar pentru asta să desemneze un premier din partea PSD. Cu siguranţă, doctorul Rafila îşi va putea construi o majoritate, fiindcă există parlamentari raţionali în aproape fiecare partid reprezentat în vitorul Parlament", a declarat Alfred Simonis, miercuri după amiază, într-o conferinţă de presă. 
 
El a precizat că "în situaţia în care nu va reuşi să coaguleze o majoritate” în termenul legal de 10 zile, premierul desemnat ar putea să depună mandatul.
 
"Dacă PSD-ul nu ar reuşi să facă o majoritate, de ce este atât de îngrijorat preşedintele României şi prima opţiune de ce nu este PSD-ul, dacă tot nu reuşeşte să facă o majoritate? Să respecte Constituţia, să atribuie mandatul de premier desemnat, să se verifice în 10 zile această majoritate şi, dacă preşedintele are dreptate, în a unsprezecea zi poate atribui mandatul celor de la PNL, fiind pe poziţia a doua”, a afirmat Simonis. 
 
În ceea ce priveşte discuţiile de la Palatul Cotroceni, Simonis a susţinut că timp de 30 de ani "cutuma” a fost ca ordinea în care au fost invitate partidele să fie în funcţie de scorul electoral obţinut, iar "firesc ar fi ca PSD să fie primul” partid chemat la discuţii şi "partidul care va avea prima opţiune”. 
 
Întrebat dacă PSD ia în calcul suspendarea din funcţie a preşedintelui, liderul deputaţilor social-democraţi a declarat: "Preşedintele României ar merita să fie suspendat nu pentru ceea ce urmează să facă, ci pentru a ceea ce a făcut în ultimul an de zile. Însă România se află într-o criză sanitară profundă şi într-o criză, de-abia la începutul ei, criză financiară. O suspendare presupune, pe lângă o criză politică, presupune un referendum în 30 de zile, adică o nouă campanie electorală, o nouă zi a votului şi iarăşi o expunere a societăţii, a populaţiei la acest virus  lucru pe care nu ni l-am dorit”.
 
El nu a exclus, totuşi, complet ideea suspendării preşedintelui.
 
"Nu vreau o nouă zi a alegerilor şi un nou referendum, nu excludem această posibilitate pentru că nu ştim ce va urma să facă preşedintele. Nu putem exclude definitiv o astfel de variantă, dar cred că în acest moment o criză politică nu e necesară, iar preşedintele e primul care trebuie să fie raţional”, a adăugat Simonis.
 
El a susţinut că are o părere bună despre generalul Nicolae Ciucă, dar a spus că guvernele trebuie conduse de politicieni, nu de militari.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.