Preşedinta Comisiei economice a Senatului Silvia Dinică a declarat că „Legea Romexpo” trebuie să ţină cont de toate aspectele ridicate în cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, cât şi de îngrijorările Comisiei Europene în legătură cu un posibil ajutor de stat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia economică a Senatului a organizat, joi, o dezbatere asupra legii camerelor de comerţ din România, cunoscută şi sub denumirea de „Legea Romexpo”, aflată în procedură de reexaminare, la cererea lui Klaus Iohannis.

La dezbatere au participat membrii comisiei cconomice, reprezentanţi a Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor, Consiliului Legislativ, Consiliului Economic şi Social, RAPPS.

„Această dezbatere a fost bine-venită şi a scos în evidentă nevoia de informaţii suplimentare. Am cerut un punct de vedere de la Ministerul de Justiţie, de la Ministerul Finanţelor, RAPPS şi de la Consiliul Concurenţei privind atât amendamentele făcute în procesul de re-examinare, cât şi mai larg, a legii în ansamblul ei. Trebuie să lămurim toate aspectele legate de posibilul ajutor de stat pe care le ridică tranzacţia, pentru a nu adopta o lege care încalcă legislaţia europeană în materie de concurenţă”, a afirmat Sivia Dinică, potrivit unui comunicat de presă al USR-PUS.
 
În timpul discuţiilor, reprezentantul  Ministerului Justiţiei a arătat că în acest moment, amendamentele adoptate nu răspund cererii de re-examinare a şefului statului, iar reprezentantul Ministerului Finanţelor a amintit că ministerul nu a susţinut încă de la început acest proiect, argumentând că transferul gratuit a 46 de hectare de teren din proprietatea statului ar încălca prevederile Codului administrativ.
 
De asemenea, reprezentanţii RAPPS au precizat că aproape de jumătate din suprafaţa prevăzută în proiectul de lege face obiectul a 11 acţiuni în justiţie, iar reprezentanţii Consiliului Concurenţei au arătat că Uniunea Europeană a cerut clarificări Statului Român cu privire la tranzacţie şi că ar fi oportun ca acestea ar trebui lămurite cu celeritate, înainte de a adopta legea. 
 
USR PLUS reaminteşte aduce aminte că deputaţii USR au votat împotriva acestei iniţiative legislative, când a fost dezbătută şi votată în Camera Deputaţilor, în legislatura trecută.
 
„De asemenea, USR PLUS atrage atenţia că nu se poate oferi cu titlu gratuit un teren evaluat la 300 - 400 de milioane de euro şi care nu are legătura în niciun fel cu obiectul principal de activitate al unei organizaţii de drept privat – Camera de Comerţ şi Industrii a României. USR PLUS susţine proiectele de dezvoltare şi de regenerare urbană care sunt în interesul comunităţii care sunt derulate transparent şi cu respectarea tuturor prevederilor legale. USR PLUS consideră că zona poate fi dezvoltată prin crearea de mecanisme juridice şi financiare legale şi care să nu aibă ca prim obiectiv devalizarea bunurilor statului”, mai indică sursa citată. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.