Europarlamentarul Siegfried Mureşan (PNL) a declarat joi, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, că vestea importantă, pozitivă de astăzi este că Suedia care preia preşedinţia Consiliului UE la 1 ianuarie s-a arătat dispusă să pună subiectul Schengen pe agendă, de îndată ce Austria îşi ridică obiecţiile. Şansa României de a intra în Schengen în 2023 există şi este mare, a mai spus el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi, România nu ne-am dorit niciodată decuplarea de vecinii noştri, bulgari. Dar dacă Austria, astăzi, ar fi votat în favoarea României, decuplarea s-ar fi făcut fiindcă Bulgaria nu avea nicio şansă să întrunească unanimitate, Olanda avea mandat să voteze împotriva Bulgariei”, a spus Siegfried Mureşan. 

El a arătat că în mod obiectiv, şansa României de a intra în Schengen în 2023 există şi este mare.

”Noi am reuşit în ultimele săptămâni să convingem 26 de state member şi Comisia Europeană. Tot acest câştig nu este pierdut, mai trebuie convins un singur stat, care nu s-a lăsat convins acum, odată că Austria va ridica obiecţiile care nu au de-a face cu România ci au de-a face cu situaţia internă din Austria, subiectul poate fi repus pe agendă. Vestea importantă, pozitivă de astăzi este că Suedia care preia preşedinţia Consiliului UE la 1 ianuarie s-a arătat dispusă să pună subiectul pe agenda de îndată ce Austria îşi ridică obiecţiile. Consiliul European este organismul cel mai important de nivel cel mai înalt la nivel European însă acesta nu ia deciii legislative, pentru acest lucru trebuie să avem o decizie legislativă în consiliul miniştrilor de interne”, a mai explicat Siegfried Mureşan.

Potrivit europarlamentarului PNL, România îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la Schengen, lucru apreciat de toate statele, în ultimele zile, ”ca atare noi am câştigat şi Austria a pierdut din punct de vedere politic şi al credibilităţii în Europa”. 

Mureşan a mai spus că din păcate aceste alegeri regionale din Austria, care vor avea loc în 29 ianuarie, au fost un motiv care a stat la baza condiţionării Austriei.

”Cred că după aceea, şansa ca Austria să schimbe direcţia este mai mare în cursul anului viitor vor putea să voteze favorabil. (..) Noi vom repune subiectul pe agenda doar când avem garanţia unui vot pozitiv”, a completat Siegdried Mureşan. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.