Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea premierului pe tema refuzului preşedintelui de a numi miniştri interimari. Curtea Constituţională a stabilit că preşedintele trebuie să numească interimarii propuşi de premier, dar precizează că premierul trebuie să meargă în Parlament pentru remaniere, urmare a retragerii ALDE de la guvernare. Premierul Viorica Dăncilă îi cere preşedintelui Klaus Iohannis ca, în urma deciziei CCR, să semneze de îndată decretele de revocare a miniştrilor remaniaţi şi „să îşi îndeplinească atribuţiile respectând Constituţia pe care, în ultima perioadă, a călcat-o în picioare în mod conştient”. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că premierul este obligat să meargă în faţa Parlamentului pentru votul de încredere, iar blocajele privind revocările şi numirea interimarilor sunt generate de refuzul premierului de a merge în Parlament. Preşedintele Iohannis a spus că, în ceea ce priveşte deciziile care îl privesc pe el, va hotărî după publicarea motivării CCR şi analiza acesteia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Dan Barna, după decizia CCR: Iohannis a obţinut doar o amânare care n-a ajutat la nimic. Moţiunea de cenzură trebuie depusă. Alegerile anticipate sunt singura soluţie

UPDATE: CCR precizează că preşedintele Iohannis trebuie să semneze de îndată revocarea Anei Birchall şi a lui Mihai Fifor din Guvern

UPDATE: Iohannis, după decizia CCR: Premierul este obligat să meargă în faţa Parlamentului pentru votul de încredere

UPDATE: Dăncilă: Aşteptăm ca preşedintele să semneze de îndată decretele şi să îşi îndeplinească atribuţiile respectând Constituţia pe care, în ultima perioadă, a călcat-o în picioare în mod conştient

Curtea Constituţională a României a dezbătut, miercuri, cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre prim-ministrul Guvernului României, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte.

Cererea a fost formulată de Viorica Dăncilă şi vizează refuzul preşedintelui de a numi miniştri interimari.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu, a declarat la RFI că social-democraţii aşteaptă decizia CCR în privinţa numirii miniştrilor interimari, după care vor decide paşii următori. 

”În primul rând, aşteptăm peste două zile să vedem cu privire la numirea miniştrilor interimari ce părere are Curtea Constituţională. Este aceea care are în final ultimul cuvânt în această dispută. Noi suntem convinşi că ne va da dreptate şi că imediat, domnul preşedinte Iohannis va trebui să accepte cele trei numiri de miniştri interimari. Imediat după aceea, cu siguranţă, la nivelul unui Comitet Executiv al PSD vom stabili paşii următori” a declarat, luni, Valeriu Steriu. 

Acesta susţine că PSD nu se agaţă de putere.

”Nici gând să ne agăţăm de putere. Conform Constituţiei, suntem în totalitate în respectul ei, avem în clipa de faţă absolut toate punctele din Constituţie analizate de oameni care se pricep foarte bine la acest lucru”, a mai declarat Valeriu Steriu.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joia trecută, că a fost sesizată Curtea Constituţională cu privire la refuzul preşedintelui de a numi miniştri interimari şi a precizat că sesizarea ar trebui privită şi ca un mijloc de a avea nişte reguli pentru viitor.

”Dincolo de lupta politică nu este nevoie şi nu este oportun să blocăm activitatea Guvernului” a declarat premierul, afirmând că nu s-a putut organiza şedinţa de guvern din săptămâna respectivă.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că respinge categoric propunerile înaintate pentru miniştrii interimari pentru ministerele deţinute de ALDE, partid ai cărui reprezentanţi s-au retras din Guvern. Iohannis a precizat că refuză să gireze un joc politic meschin.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.