Septimius Pârvu, specialist în politici publice şi bună guvernare în cadrul Asociaţiei Expert Forum, a declarat, joi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre situaţia programelor PNDL 12 şi PNDL2, că din păcate nu stăm aşa de bine, iar procentul de implementare al acestor două programe guvernamentale este undeva la 73% şi avem încă proiecte semnate prin 2015 din care nu s-a decontat nimic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am vrut să vedem cum arată lucrurile faţă de 2021, când am avut un raport similar. Sin păcate nu stăm aşa de bine, procentul de implementare este undeva la 73%, avem încă proiecte semnate prin 2015 din care nu s-a decontat nimic. Avem proiecte mari, unele de zeci de milioane, unde nu se decontase nimic, cel mai mare era de 50 de milioane şi s-a mai dat 50 de milioane”, a spus specialistul Expert Forum. 

Septimius Pârvu a arătat, despre cauze, că sunt diverse şi a dat exemplul dintr-o comună din Sibiu, unde proiecte au fost mult subevaluate şi nu se pot finaliza.

”Marea problemă este cui dăm încă 65 de miliarde, dăm unor comunităţi care nu au putut să implementeze?”, a mai arătat el, precizând că sunt şi unele care şi-au făcut treaba.

Potrivit lui Pârvu, ar dori să vadă o analiză a ministerului, înainte de a ne apuca de Saligny, ce s-a întâmplat cu primele două programe. ”Noi nu ştim ce s-a întâmplat în ele, nu există indicatori de performanţă, singurele rapoarte sunt ale Curţii de Conturi”, a spus el. 

Expert Forum a publicat recent un raport privind modul de implementare a programului PNDL, la nivelul lunii martie 2022.

Potrivit sursei, în 2022, numărul a crescut la 7.905 proiecte implementate financiar peste 90%, valorând 23 de miliarde, dintre care 6.838 sunt finalizate în procent de 100%, având o valoare de 19 miliarde.

338 de proiecte au fost implementate între 1 şi 10%, însumând alocări de 1,9 miliarde de lei, cel mai vechi fiind semnat în martie 2015; 1.247 proiecte sunt implementate între 1 şi 50%, însumând alocări de 8,8 miliarde de lei; 1.029 proiecte sunt implementate între 51 şi 75%, însumând alocări de 6,3 miliarde de lei.

Expert Forum arată că datele furnizate de MDLPA cu privire la stadiul de implementare conţin discrepanţe, cea mai mare fiind pentru numărul de proiecte finalizate în 2020, adică 1.421 conform datelor din 2022, respectiv 1.007 conform datelor din 2021. De asemenea, există câteva sute de proiecte la care stadiul de implementare este 100%, fără a şti exact în ce an au fost finalizate din punctul de vedere al deconturilor.

 

Concluzia Extert Forum este că destul de multe proiecte sunt încă în stadiul de implementare, iar de unele nici măcar nu ştim dacă s-au început lucrările. Acest fapt ridică întrebarea dacă alte câteva mii de proiecte finanţate din Saligny vor putea fi implementate, având în vedere că avem proiecte începute în 2015 care nu au fost încă finalizate. Termenele de finalizare a programelor au tot fost prelungite, ceea ce poate ilustra şi lipsa de viziune realistă cu privire la capacitatea şi resursele necesare pentru a finaliza aceste programe, mai spune institutul. 

 

Guvernul a adoptat, recent, un act normativ prin care a fost suplimentat bugetul la programul national de investiţii Anghel Saligny cu aproximativ 15,5 miliarde de lei, în urma unui acord în coaliţia de guvernare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.