Comisia juridică a Senatului a decis, joi, să ceară conducerii acestei camere să transmită iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei în vederea redefinirii familiei către Camera Deputaţilor, care să o dezbată în calitate de primă cameră, urmând ca senatorii să aibă ultimul cuvânt.
Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Şerban Nicolae, a explicat că, potrivit legii fundamanetale, în cazul revizuirii Constituţiei prima cameră sesizată este Camera Deputaţilor, iar cea decizională este Senatul. El a mai spus că aceasta nu este o procedură normală de legiferare.
”Din textul Constituţiei, rezultă faptul că prima Cameră care se pronunţă este Camera Deputaţilor, urmând ca după adoptare această propunere să fie transmisă la Senat. Nu e procedura curentă de legiferare, prin primă Cameră sesizată şi Cameră decizională. Camerele sunt egale în această privinţă, astfel încât în cazul în care se adoptă propunerea legislativă în forme diferite sau în cazul în care Senatul respinge textul adoptat de Cameră, se ajunge la procedura medierii”, a declarat Şerban Nicolae.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Propunerea Comisiei juridice va fi înaintată Biroului Permanent al Senatului care va decide dacă va trimite iniţiativa spre dezbatere Camerei Deputaţilor în calitate de primă cameră.
Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.
Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, aliniatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.