Senatul a adoptat luni cu 65 de voturi ”pentru”, 28 de voturi ”împotrivă” şi 6 abţineri iniţiativa legislativă a senatorului PSD Şerban Nicolae privind scutirea de taxe şi impozite pentru cazinouri, magazine şi pensiuni care se construiesc pe insule şi grinduri, inclusiv în Delta Dunării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatorul PSD Şerban Nicolae a depus în luna martie o propunere legislativă care prevede scutiri de taxe şi impozite pentru cei care îşi vor deschide cazinouri, săli de jocuri de noroc, magazine, pensiuni şi afaceri cu energie regenerabilă pe anumite terenuri, precum insule, grinduri şi alte suprafeţe „cu potenţial de exploatare economică”.

Potrivit iniţiativei, în scopul dezvoltării activităţilor economice, creării de locuri de muncă şi creşterii veniturilor bugetare, se instituie un regim fiscal derogatoriu şi un regim juridic special, aplicabile unei anumite categorii de terenuri, construcţiilor edificate pe acestea şi activităţilor economice aferente.

Terenurile la care se referă prezentul proiect se constituie din insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat, „cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică şi care fac parte din domeniul public al statului”.

Potrivit unui amendament al senatorului PSD Eugen Teodorovici, dispoziţiile legii se aplică inclusiv terenurilor prevăzute de Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, terenurilor care au un regim de arie naturală protejată, terenurilor aflate în parcuri urbane şi în zone de agrement intravilan, terenurilor inundabile, terenurilor folosite pentru exploataţii agricole sau piscicole şi terenurilor pentru care există deja un regim fiscal derogatoriu.

Şerban Nicolae precizează că, prin derogare de la dispoziţiile art. 464 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, terenurile sunt scutite de impozitul pe teren şi taxa pe teren.

În propunerea legislativă mai este precizat că activităţile economice ce se pot autoriza pe terenurile respective sunt cele de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc, precum şi cele de servicii conexe acestora.  

Jocurile de noroc ce se pot organiza sunt jocuri de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker şi jocuri bingo desfăşurate în săli de joc.

Potrivit sursei citate, pentru jocurile de noroc, toate taxele şi impozitele prevăzute de dispoziţiile OUG 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc se reduc cu 50%.

Totodată, pentru construcţiile şi activităţile economice realizate pe terenurile respective, taxele şi impozitele locale calculate şi datorate potrivit dispoziţiilor Capitolului IX – Taxe şi impozite locale din Legea nr. 227/2015 privind  Codul fiscal se reduc cu 50%.

„În limitele competenţelor legale, autorităţile publice locale pot adopta măsuri stimulative, scutiri şi alte facilităţi, cu caracter temporar sau permanent, care să contribuie la stimularea investiţiilor şi a dezvoltării activităţilor economice, în condiţiile prezentei legi”, se mai arată în textul propunerii legislative.

Senatorul PSD susţine, în expunerea de motive, că propunerea vizează modificarea şi completarea sistemului de facilităţi fiscale, cu scopul explicit de a crea un cadru legal stimulativ pentru dezvoltarea unor activităţi economice pe anumite terenuri, cu specific aparte.

„În prezent, există în zona bazinelor hidrologice, suprafeţe de uscat rezultate fie prin efectul acţiunii naturale al apei şi solului, fie prin efectul unor lucrări de amenajări hidrotehnice (îndiguiri, baraje, lacuri de acumulare, desecări, devieri şi sistematizări de cursuri de apă). Aceste terenuri se constituie în insule, grinduri şi alte asemenea, unele având potenţial de exploatare economică”, mai arată Şerban Nicolae.

Potrivit social-democratului, locuri de muncă, creşterea veniturilor statului, valorificarea potenţialului economic şi dezvoltare durabilă ar  putea fi rezultatul unor reglementări fiscale  prin care investitorii să fie stimulaţi să-şi implice resursele şi  abilităţile antreprenoriale, în interesul comunităţii.

„Principala ţintă o reprezintă activităţile de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ, jocuri de noroc, precum şi serviciile conexe acestora”, şi-a încheiat Şerban Nicolae expunerea de motive a propunerii legislative.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.