Senatorul Andrei Volosevici (PNL) a anunţat, sâmbătă, pe Facebook, că va retrage din Parlament proiectul de lege care prevedea numirea directorilor din administraţia publică locală şi centrală de către şefii lor pe baza încrederii personale şi aprecierii morale şi pofesionale, liberalul precizând că a luat decizia retragerii ca urmare a reacţiei unor formatori de opinie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am ştiut de la început ca va fi un proiect controversat. În fapt, iniţiativa mea a vizat următoarele aspecte: romanii îşi votează aleşii la nivel local şi naţional în funcţie de programele pe care candidaţii le prezintă în campaniile electorale premergătoare fiecărui scrutin. Sunt, însă, foarte multe cazurile în care noii aleşi se lovesc de rezistenţa sau reaua credinţă a unora dintre conducătorii instituţiilor subordonate care, din diverse motive, refuză să ducă la îndeplinire obiectivele propuse. Cazurile sunt nenumărate în toată ţara şi sunt convins că mulţi dintre primarii nou-aleşi trăiesc fenomenul şi îl înţeleg foarte bine, unul din cazurile elocvente fiind chiar cel de la Ploieşti”, a argumentat Volosevici.

El precizează că proiectul său de lege preia un model american care permite preşedintelui nou ales să-şi pună în aplicare programul cu care a fost ales.

”Regret că acest proiect nu a fost perceput ca atare şi a fost respins total de către formatori de opinie importanţi. În consecinţă, din respect faţă de aceştia, am luat decizia ca luni să îmi retrag aceasta iniţiativă din Parlament”, mai scrie Andrei Volosevici.

Senatorul PNL Andrei Volosevici, fost primar al Ploieştiului, a depus la Senat o iniţiativă legislativă care ar permite numirea în funcţiile de directori şi directori adjuncţi din ministere, instituţiile administraţiei centrale şi locale, a unor oameni numiţi direct de partide, fără concurs, pe baza "încrederii personale" şi "aprecierii" morale şi profesionale.

Senatorul propune ca următoarele funcţii să se ocupe pe baza încrederii personale: directorul general şi cel adjunct din autorităţile administrative autonome, ministere şi alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi funcţiile specifice asimilate acestora, funcţii de conducere din cadrul instituţiei prefectului, şi din cadrul aparatului de specialitate al autorităţilor publice locale.

Propunerea legislativă precizează că aceste persoane numite în funcţii de conducere vor respecta în desfăşurarea activităţii ”dedicarea pentru îndeplinirea sarcinilor şi responsabilitatea faţă de Guvern, respectiv administraţia publică locală, asigurarea unui serviciu civil onest, bazat pe meritocraţie, profesionalism, neutru din punct de vedere politic.

O condiţie pentru ocuparea acestor funcţii este, potrivit proiectului, ca persoana să nu fi  fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals sau fapte de corupţie, precum şi infracţiuni săvîrşite cu intenţie, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea.

În plus, persoana trebuie să nu fi fost destituită dintr-o funcţie publică sau să i se fi încheiat contractul, pentru motive disciplinare, în ultimii şapte ani. Nu por ocupa funcţiile de conducere nici cei care au desfpşurat o activitate de poliţie politică.

Persoanele numite în funcţiile de director din ministere, instituţii publice şi locale nu au calitatea de funcţionar public, se mai menţionează în propunerea legislativă, iar numirea, modificarea sau încetarea raporturilor de serviciu, precum şi sancţionarea disciplinară, se face de către conducătorii instituţiilor respective: miniştru, prefect, primar sau preşedintele Consiliului Judeţean.

Astfel, aceste persoane nu vor trebui să dea concurs pentru ocuparea unei funcţii de conducere, fiind introduse noi reguli faţă de cele aplicabile funcţionarilor publici. Proiectul cere şi ca orice dispoziţie contrară din alte legi să fie abrogate odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi.

Pottivit iniţiatorului, Andrei Voloşevici, ”propunerea legislativă dă posibilitatea formaţiunilor politice de la guvernare, prin reprezentanţi ierarhici, dar şi primarilor, să numească transparent, în posturi importante pentru îndeplinirea obiectivelor asumate politic, public, acele persoane pe care le apreciază din punct de vedere moral şi profesional, având în vedere că acestea vor acţiona cu bună-credinţă şi eficienţă în exercitarea atribuţiilor”.

Liderul grupului PNL din Senat, Ion Popa a declarat, vineri, pentru News.ro, că grupul parlamentar nu îşi asumă şi nu va susţine propunerea legislativă semnată de senatorul PNL Andrei Volosevici, potrivit căreia numirea în funcţiile de directori şi directori adjuncţi din ministere, instituţiile administraţiei centrale şi locale să se facă fără concurs, pe baza "încrederii personale" şi "aprecierii" morale şi profesionale.

Ion Popa a precizat că orice inţiativă a unui parlamentar PNL trebuie să parcurgă nişte etape şi în interiorul partidului, şi anume să primească un aviz din partea grupului parlamentar pe care îl reprezintă. 

”Majoritatea iniţiativelor legislative ale colegilor PNL au şi coiniţiatori, ceea ce nu este cazul aici”, a afirmat liderul grupului PNL din Senat, adăugând că este nevoie şi de o analiză a prevederilor proiectului, care nu trebuie să contravină ideilor şi principiilor partidului. 

Popa a arătat că iniţiativa legislativă semnată de Andrei Volosevici nu a avut avizul grupului PNL din Senat. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.