Senatorul PNL Vlad Pufu solicită includerea unei secţiuni dedicate învăţământului preuniversitar pedagogic în noile legi ale educaţiei, reclamând că proiectul legii învăţământului preuniversitar prezentat de fostul ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu nu conţinea, la capitolul dedidcat nivelurilor de învăţământ, tocmai referiririle la cel pedagocic şi că, deşi a adresat o interpelare pe această temă noului ministru Ligia Deca, răspunsul nu lămureşte deloc problema şi lasă loc de interpretări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Avem nevoie de învăţători/educatori dedicaţi pentru educaţia copiilor noştri!. Propunerile venite în urma consultărilor şi dezbaterilor publice vor fi integrate de Ministerul Educaţiei în proiectul viitoarei legi a educaţiei. Sunt asigurările pe care le dau oficialii din învăţământ, mai ales că un subiect a generat vii dezbateri în spaţiul public, după ce pachetele de legi ale educaţiei au ajuns în presă, pe surse. Profesioniştii din domeniu s-au arătat revoltaţi de dispariţia unor specializări de bază pentru liceele pedagogice, respectiv învăţător şi educator”, scrie Vlad Pufu pe Facebook..
El afirmă că, încă din luna noiembrie i-a adresat ministrului Educaţiei, Ligia Deca, o interpelare ce a vizat exact acest subiect.
”Am solicitat clarificări legate de situaţia învăţământului preuniversitar pedagogic. (interpelarea aici: https://senat.ro/.../b%201858a%20PNL-INTERPLARE1-PUFU...)”, precizează Pufu.
El prezintă şi răspunsul primit, despre care afirmă că ”nu lămureşte deloc problema şi lasă loc de interpretări”: ”În perioada 13 iulie – 24 august 2022, proiectul Legii învăţământului preuniversitar şi proiectul Legii învăţământului superior s-au aflat în consultare publică. Propunerile rezultate în urma numeroaselor dezbateri şi observaţiile primite de Ministerul Educaţiei vor fi analizate şi integrate, apoi înaintate spre aprobare Guvernului şi Parlamentului pentru a parcurge procesul legislativ”.
Senatorul liberal îşi exprimă speranţa că, în final, printre propunerile ce vor fi integrate în proiect şi supuse aprobării se regăsesc şi cele ce vizează învăţământul preuniversitar pedagogic.
”În ceea ce mă priveşte, sunt de părere că instituţia învăţătorului trebuie respectată, mai ales că reprezintă primul pas în formarea copilului, cu un rol esenţial în dezvoltarea viitorului adult. Învăţător/educator este o meserie vocaţională, iar aptitudinile se descoperă şi se formează încă din anii de liceu în liceele pedagogice. Pentru un tânăr ajuns deja în anii studenţiei, deprinderea aptitudinilor vocaţionale, empatice, pentru lucrul cu copiii aflaţi la cele mai fragede vârste, poate fi târzie. Dacă vrem o generaţie pregătită ca viitori cetăţeni europeni, atunci nu trebuie să ne atingem de educatorii/învăţătorii noştri!”, conchide Mircea Vlad Pufu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.