Liderul PSD Iaşi, senatorul Maricel Popa, susţine că proiectul pentru construcţia unui nou sediu al Operei Române din Iaşi este în pericol, el acuzând Primăria că întârzie găsirea unui teren pentru această investiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maricel Popa afirmă, într-un comunicat de presă, că a avut vineri o discuţie la Ministerul Culturii împreună cu managerul Operei ieşene, Andrei Fermeşanu, şi a aflat că proiectul de construire a noului sediu pentru Opera din Iaşi este singurul care nu a avansat deloc comparativ cu alte investiţii culturale din ţară care vor fi făcute cu bani europeni. 

„La mijlocul lunii iunie liberalii ieşeni anunţau triumfător că guvernul condus de premierul liberal concretizează demersurile iniţiate în 2021 pentru investiţii în Cultură, prin obţinerea cofinanţării de 216 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Printre obiectivele incluse în acest program se numără realizarea unei noi săli de concerte destinate Operei Naţionale Române Iaşi, însă din păcate azi realitatea este una cu adevărat sumbră. Practic suntem blocaţi, ca şi acum cinci luni, în zona în care nu Iaşul nu poate propune un teren adecvat, liber de sarcini, astfel încât să înceapă demersurile de efectuare a documentaţiilor tehnice (notă conceptuală, studiu de fezabilitate, proiect tehnic)", a declarat şeful social-democraţilor ieşeni, Maricel Popa.

Totodată, Popa susţine că Iaşiul are ocazia "unică" să construiască un sediu nou pentru Operă, dar primarul Mihai Chirica nu este în stare să propună o locaţie sau un teren care să se preteze pentru un astfel de edificiu.

"Pentru toate investiţiile imobiliare care au sufocat acest oraş s-au găsit soluţii, mai mult sau mai puţin legale, însă pentru construcţia unei clădiri de anvergură a Operei Naţionale Române Iaşi nu există terenuri disponibile. Şi ne mai mirăm că Iaşul cultural este de fapt doar o sintagmă, realitatea reprezentând tocmai contrariul", a declarat liderul PSD Iaşi.

Potrivit reprezentanţilor PSD Iaşi, proiectul de construire a unui sediu pentru Opera Iaşi figurează pe o listă scurtă de şapte-opt obiective majore de patrimoniu care urmează să fie reabilitate sau construite prin intermediul unui program naţional care se va întinde pe durata a şapte ani.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.