Deputatul UUR (minorităţi) Nicolae-Miroslav Petreţchi a depus un proiect la Senat pentru completarea art. 110 alin (4) din legea 227/2015 privind Codul Fiscal. Iniţiativă legislativă propune dublarea valorii sumei neimpozabile de 600 lei, obţinute din premii, pentru participarea la olimpiade şi concursuri şcolare şi universitare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege al deputatului minorităţilor poate fi accesat AICI

„Participarea elevilor/studenţilor la concursurile şcolare şi extraşcolare reprezintă unul dintre dezideratele sistemului educaţional, însă, pentru a-i motiva, e nevoie de multiple mecanisme eficiente, care să faciliteze parcursul tinerilor, un rol esenţial în formarea şi desăvârşirea elevului avându-l şi cadrele didactice coordonatoare. În momentul de faţă, articolului 110, alin. (4), lit. a), din Legea 227/2015, prevede un plafon stabilit la 600 lei, peste care toate premiile obţinute de contribuabili sunt impozabile. În forma actuală, acest articol are efecte şi asupra premiilor obţinute de elevi şi studenţi în cadrul competiţiilor şcolare şi extraşcolare, fie că vorbim despre olimpiade şi/sau concursuri educaţionale”, arată iniţiatorul, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Astfel, reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul României consideră că este necesară actualizarea „prevederilor articolului 110, alin. (4), atât prin diferenţierea prevederilor legate de alte premii obţinute la concursurile şcolare/extraşcolare de celelalte premii, cât şi prin majorarea plafonului neimpozabil pentru premiile obţinute de elevi, studenţi şi cadrele didactice coordonatoare, ca urmare a participării lor la  competiţii şcolare/extraşcolare, de la 600 lei la 1200 lei”.

„Consider că această modificare va facilita creşterea valorii premiilor oferite de organizatorii concursurilor şcolare şi extraşcolare şi ar reprezenta, în acelaşi timp, o motivare suplimentară pentru elevi, studenţi şi cadrele didactice coordonatoare”, mai argumentează Nicolae-Miroslav Petreţchi în expunerea de motive la propunerea legislativă.

Iniţiativa legislativă este depusă la Senat, prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor este decizională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.